'Before I Go to Sleep': de film of het boek?

Films | Op VTM 3 kan je vanavond kijken naar de film ‘Before I Go to Sleep’, een adaptatie van de gelijknamige thrillerroman van S.J. Watson. Het boek maakte van Watson in één klap een gevierd auteur en de film kan op een topcast rekenen, maar welke van de twee versies van het verhaal is de betere? Proximus Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Before I Go to Sleep: de film of het boek?

De roman ‘Before I Go to Sleep’ verscheen in 2011. Het was het debuut van de Engelse auteur S.J. Watson, en net daarom waren veel lezers verrast door de kwaliteit van het schrijfwerk. Het boek werd een internationale bestseller en Watson werd de beste Britse debutant op de Amerikaanse bestsellerlijsten sinds J.K. Rowling.
 
Het verhaal gaat over Christine, een vrouw die ’s morgens wakker wordt zonder herinneringen aan wat er de voorbije jaren gebeurd is. Haar man Ben legt uit dat ze na een verkeersongeval het vermogen verloor om nieuwe herinneringen aan te maken. Christine houdt zonder het medeweten van Ben een dagboek bij en is in behandeling bij dokter Mike Nash. Wie kan ze vertrouwen? Die vraag wordt vooral belangrijk wanneer blijkt dat Ben een groot deel van de waarheid achterhoudt. Dokter Nash helpt haar weer dingen te herinneren, onder andere over de demonen uit haar verleden.
 
Het spannende verhaal intrigeerde filmregisseur en producent Ridley Scott (‘Alien’), die meteen de eerste stappen zette om een filmadaptatie te maken. Die kwam er uiteindelijk in 2014, met Rowan Joffé (‘The American’) in de regisseursstoel en hoofdrollen voor Nicole Kidman (Christine), Colin Firth (Ben) en Mark Strong (dokter Nash). De film werd in tegenstelling tot het boek niet met onmiddellijke lof onthaald, maar een trouwe schare fans van het boek verdedigen de filmadaptatie wel vurig.

Beide?

Het scenario waarin geheugenverlies een belangrijke rol speelt, werd in de schrijvende pers vaak nogal negatief vergeleken met de film ‘Memento’ van Christopher Nolan. De acteerprestaties werden dan weer algemeen geprezen. Fans van het boek die nadien naar de film keken, noemden het een trouwe adaptatie, mits enkele aanpassingen om het verhaal iets filmvriendelijker te maken. Zo werd het geschreven dagboek van Christine omgevormd tot een videodagboek en concentreert de film zich meer op het heden dan op het verleden, terwijl dat in het boek anders is. Toch lijkt de roman in de meeste vergelijkingen uiteindelijk het beslecht te winnen.
 
Een fan van zowel het boek als de film geeft in een recensie op de website van The Courier Herald dan weer een bijzondere suggestie. “Normaal raad ik aan om eerst het boek te lezen en dan de film te bekijken, maar nu doe ik het omgekeerde”, schrijft ze. Het boek zou namelijk een goede uitbreiding van het verhaal in de film kunnen zijn. “Het boek bevat details die de film niet heeft, maar die er wel bij hadden gekund. Je zal zeker niet teleurgesteld zijn als je het boek leest nadat je de film zag.”

Bekijk ‘Before I Go to Sleep’ op donderdag 2 september om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top