Wereldbaarddag: hoe gezichtsbeharing memorabele filmrollen gebaard heeft

Films |
De eerste zaterdag van september is een hoogdag voor eigenaars van een harig gezicht: wereldbaarddag is aangebroken! Een baard bezorgt zijn eigenaar vaak een bepaald imago – stoer, robuust en woest of net aaibaar, minzaam en zachtaardig. Hollywood bedient zich te pas en te onpas van prominente gezichtsbeharing om zijn personages karakter mee te geven. Volgende baarden zijn onlosmakelijk verbonden met memorabele filmrollen.
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hagrid in 'Harry Potter'

Rubeus Hagrid is de goedhartige terreinknecht van Zweinstein in de 'Harry Potter'-saga. Het personage ziet er intimiderend uit met zijn gigantische, woeste baard, maar is in werkelijkheid een heel zachtaardige, tedere man met een gouden hart. Een warme ziel onder een harde bolster, die zijn emoties regelmatig de vrije loop laat. Hij groeit uit tot één van de beste vrienden en een trouwe metgezel van Harry, en deinst er niet voor terug om zijn nek uit te steken voor mensen die hij in zijn hart gesloten heeft.

Hét voorbeeld van een baard die op het eerste gezicht een ruige persoonlijkheid verraadt, maar bij nader inzien bijdraagt aan het beeld van een goedhartige, knusse allemansvriend.

Gandalf in 'Lord Of The Rings' en 'The Hobbit'

De lange, fijne spierwitte 'Gandalf-baard' is een fenomeen op zich. Het personage, vertolkt door de Britse acteur Ian McKellen, had bijlange niet dezelfde gravitas over zich heen gehad mocht hij zijn magische krachten gladgeschoren opvoeren. Zijn baard wekt respect op, straalt dominantie, ernst, wijsheid en kracht uit en werkt daarenboven intimiderend.

Tegelijk scheppen de witte haren het beeld van een bonafide grijsaard die het goed met de wereld voor heeft. Niets doet vermoeden dat er enige boosaardigheid schuilt in de tovenaar, hoewel de baard in combinatie met zijn rijzige postuur de perceptie creërt van een gewichtig figuur met wie je liever niet in conflict gaat. Hij zou je immers altijd te slim af zijn.

Dit alles zorgt ervoor dat geen enkele sterveling zoveel overtuiging kan leggen in de simpele woorden "You shall not pass!".

Koning Leonidas in '300'

In tegenstelling tot de twee vorige is de baard van acteur Gerard Butler voor zijn rol van koning Leonidas I in '300' wél echt. Zijn baard geeft zijn personage extra mannelijkheid en virulentie mee, in combinatie met zijn ontblote bast.

De koning van Sparta, die in de film samen met 300 Spartanen dapper strijdt tegen het gigantische leger van de koning van Perzië, Xerxes I, benadrukt met zijn gezichtsbeharing nog harder zijn onverzettelijkheid. Hij straalt tevens gevaar en vastberadenheid uit. Zijn baard geeft door zijn verzorgde aanblik niet de indruk van een woesteling, wel integendeel: hij komt op het eerste gezicht over als een koele, berekende en betrouwbare leidersfiguur die steeds het overzicht en de controle bewaart.  

Jafar in 'Aladdin'

Iedereen herinnert zich de machtsgeile raadsvizier van de sultan van Agrabah. Sinds zijn verschijning op het scherm wordt een dunne, zwarte krulsik steevast geassocieerd met snode plannetjes. Zijn al even dunne, geprononceerde wenkbrauwen en potloodsnor accentueren het boosaardig karakter van de Disney-schurk. De typerende sik verraadt een verknipte geest die sluwheid combineert met een sardonische inborst.

The Dude in 'The Big Lebowski'

Jeff Bridges liet zijn ringbaard groeien voor het legendarische personage The Dude uit 'The Big Lebowski'. Een ringbaard is in de meeste gevallen geen eerbiedwaardige vorm van gezichtsbeharing, maar het past The Dude als gegoten. De baard is grof en ietwat onverzorgd, en draagt bij tot het imago van de coole, goedhartige en vreedzame chiller die geen sikkepit geeft om wat anderen van hem denken. Hij plukt de dag met een benijdenswaardig je m'en foutisme: een levensinstelling die bewondering opwekt, in de verf gezet door zijn grijze baard.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top