Bijna 350 films op het programma van het Brussels Short Film Festival

Films | Na tweemaal te zijn uitgesteld, vindt het Brussels Short Film Festival (BSFF) opnieuw plaats. Dit jaar zullen 345 kortfilms worden vertoond op nog 10 dagen tijd. De 24e editie van het evenement, dat normaal in de lente op de agenda staat, vindt plaats van 28 augustus tot 5 september op diverse locaties in centrum van de hoofdstad.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Internationale competitie

Het BSFF werd in 2020 tweemaal uitgesteld vanwege de pandemie, maar dit jaar maakt het evenement zijn comeback. De internationale competitie bevat een een uitgebreide selectie van films uit 2020 en 2021, met 98 producties uit 36 landen geselecteerd uit bijna 6 800 inzendingen. 
 
Morin Khuur' van Joshua Sternlicht speelt zich af in Mongolië. Een nomadengemeenschap wordt er geconfronteerd met de klimaatveranderingen terwijl moderniteit en traditie met elkaar botsen en enkele jeugdvrienden elk hun eigen weg gaan. Een andere competitiefilm komt uit het Verenigd Koninkrijk. ‘End-O', geregisseerd door de Britse Alice Seabright, gaat over het onderwerp endometriose, een gynaecologische aandoening. Jaq, een boze jonge vrouw, wil seks hebben. Haar lichaam belet haar echter om plezier te hebben aan de coïtus, net omdat ze last heeft van endometriose.

Een nieuwe generatie

De Next Generation-competitie telt dit jaar ook twee keer zoveel studentenfilms, met in totaal 57 films uit 37 landen, waarvan bijna een derde uit België komt, zoals de fictiefilm 'Comme l'eau' van Alice Moons. 

Iris, een jonge architecte, stelt haar baas voor de stedelijke ruimte opnieuw in te richten zodat het water zijn natuurlijke cyclus kan volgen. Ondanks talrijke overstromingen wordt haar project niet serieus genomen. Er volgen vreemde gebeurtenissen die haar gevoeligheden en ideeën gaan verstoren. 

Focus op Portugal

In de sectie "Travellings" staat dit jaar de stad Lissabon in de schijnwerpers. Ter gelegenheid van het Portugese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie worden twee programma's voorgesteld. Voor het publiek is het een uitgelezen kans om kennis te maken met de inventieve, poëtische en gedurfde Portugese film. 

Het 33 minuten durende drama 'Maria do mar' van João Rosas neemt je mee op een zomers weekend naar een landhuis in de buurt van Sintra. De veertienjarige Nicolau brengt er een paar dagen door met zijn oudere broer Simão en zijn vrienden van rond de twintig. Ze voelen zich allemaal aangetrokken tot het mooie jonge meisje Maria do Mar. Voor Nicolau wordt het een eerste kennismaking met de liefde die hij niet snel gaat vergeten.

Nationale competitie

De nationale competitie, met een iets kleinere selectie in vergelijking de andere secties, telt 46 films van Belgische regisseurs. Een daarvan is de fictiefilm 'T'es morte Hélène' van Michiel Blanchart. Deze korte film vertelt het verhaal van Maxime die samenwoont met de geest van zijn vriendin Hélène. Wanneer deze situatie ondraaglijk wordt, besluit hij haar te verlaten, maar zij is niet bereid dit te aanvaarden.
 
Sprötch' van Xavier Seron gaat over Flo die voor haar werk naar Marrakesh moet. Tom moet voor Sam zorgen, haar 5 jaar oude zoon. Terwijl hij weg is, moet hij een lijst met taken afwerken. Tom vergeet een van hen en krijgt ruzie met Flo aan de telefoon. Woedend zet hij Sam in zijn auto en snelt hij de garage uit waarbij hij, sprötch…, iets overrijdt.

Een goede dosis rock-‘n-roll

Voor de meer rebelse toeschouwers zijn er verschillende programma's voorzien. ‘Short Rounds' richt zich op een van de meest cinematografische sporten: boksen. Het drama ‘Digs for pennies’ van Evin O'Neill, dat zich afspeelt in Ierland aan het eind van de 19e eeuw, vertelt het verhaal van een bokser die met zijn blote knokkels bokst en zijn manager. Ze reizen van gevecht naar gevecht om van weddenschappen en kleine beloningen te leven. De bokser probeert geld te sparen om te emigreren, maar hij begint zijn manager en beste vriend ervan te verdenken hem te hebben opgelicht
 
En wie weinig tijd heeft, moet aan zijn trekken kunnen komen in de sectie “De Very Short” met films die minder dan 3 minuten duren. Tenslotte belooft de sectie "Courts Mais Trash" een atypische selectie waarin bijtende humor en een ‘over the top’-toon op het menu staan. Gevoelige zielen onthouden zich beter.
 
Er wordt dit jaar op het BSIFF 37.000 euro aan prijzengeld uitgedeeld aan de films in competitie. De winnaar van de Grote Prijs in de nationale en internationale competitie komt ook in aanmerking voor de voorselectie voor de volgende Oscaruitreiking, aangezien het BSFF sinds 2018 is opgenomen in de lijst van de Oscar Qualifying Festivals. Zoals gebruikelijk organiseert het festival ook voorstellingen in de openlucht op de Kunstberg, workshops en seminars. Meer info vind je terug op de website van het festival

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top