Twintig jaar Bridget Jones: hoe haar liefdesperikelen onze harten veroverden

Films |
Op 21 augustus 2001 verscheen op het witte doek voor het eerst een blonde vrouw op zoek naar de Grote Liefde. Het is vandaag 20 jaar geleden dat de wereld kennis maakte met Bridget Jones en haar tumultueuze liefdesleven. Een uitgelezen kans om terug te kijken op het succes van deze filmreeks.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kleine geheimen

In de eerste film, 'Bridget Jones's Diary', doet een 32-jarige alleenstaande vrouw uit Londen haar intrede. Ze probeert haar prins op het witte paard te vinden en vertrouwt haar diepste gevoelens aan een dagboek toe. Zo worstelt ze onder meer met de keuze tussen de vlotte en aantrekkelijke Daniel Cleaver of de attente en gevoelige Mark Darcy. De film is gebaseerd op columns van auteur Helen Fielding, die jarenlang over haar vrijgezellenleven schreef in de Britse krant The Independent. Ze zegt ook dat bepaalde personages in het verhaal werden geïnspireerd door mensen om haar heen.
 
De opnames verliepen niet altijd zoals verwacht. Denk bijvoorbeeld aan de vechtscène tussen Hugh Grant en Colin Firth. De scène is een cruciaal moment in het verhaal van Bridget Jones. Vreemd genoeg werd deze scène niet gechoreografeerd, het waren gewoon twee acteurs die ietwat onhandige karakters spelen en op hilarische wijze een gevecht improviseerden.

Seksistisch?

Opvallend genoeg was Renée Zellweger niet de eerste actrice die gevraagd werd om Bridget Jones te vertolken. Aanvankelijk kreeg Kate Winslet de rol toegespeeld, maar vonden de producenten dat de Britse actrice te jong was om in de huid te kruipen van de 32-jarige Bridget. Voor de rol moest Zellweger verschillende kilo's aankomen door een speciaal dieet. Destijds was de film erg populair maar tegenwoordig bekritiseren sommige kijkers het stereotype van de licht obese vrijgezel.
 
In een interview sprak Helen Fielding zich onlangs minder positief uit over de filmreeks. Ze vindt dat de films achterhaald en seksistisch zijn. Meer dan eens legt een man ongevraagd zijn hand op Bridgets billen, geeft ze als voorbeeld. Ook het feit dat Bridget Jones alles op alles zet om af te vallen voor mannen die haar niet respecteren, kan op weinig begrip rekenen bij veel kijkers. Niettemin geeft Fielding ook toe dat er voor vrouwen weinig is veranderd in de afgelopen twintig jaar. "Het bestaan van een alleenstaande vrouw is nog steeds niet gemakkelijk", geeft ze toe.

Succesverhaal

Twintig jaar later is het personage van Bridget Jones serieus ontwikkeld, ze is volwassener geworden. Na het succes van de eerste film in 2001 kwam Bridget Jones terug in 2004 terug met 'Bridget Jones: Edge of Reason', en meer recentelijk in 2016 met 'Bridget Jones's Baby’. In deze nieuwste film lijkt Bridget niet echt meer op haar oude personage. Ze is in veel opzichten een meer zelfverzekerde vrouw geworden, is professioneel succesvol en bloeit open in haar vrijgezelle leven. In deze laatste nieuwe film wordt Bridget Jones opnieuw verscheurd tussen haar grote liefde Mark Darcy (Colin Firth) en een zeer aantrekkelijke minnaar, gespeeld door ene Patrick Dempsey. Net als twintig jaar geleden werd deze derde film een doorslaand succes toen hij uitkwam.

Vier het verhaal van Bridget Jones en bingewatch de drie films dankzij Netflix! Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top