Brooke Shields, de vergeten ster van de jaren 80

Films | Voor Britney Spears, Lindsay Lohan, Miley Cyrus en anderen was er Brooke Shields. Vanaf de release van de film 'The Blue Lagoon' werd ze de beroemdste kinderster van de jaren 80. Als volwassene werd het steeds stiller rondom haar. Wat is er van haar gekomen en waarom wou ze beroemd worden?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanaf de eerste maanden sinds haar geboorte was Brooke Shields voorbestemd om haar leven voor de camera's door te brengen. Toen ze nog maar elf maanden oud was, kreeg ze haar eerste rol als 'Baby Ivory'. Ze verscheen in een advertentie voor Ivory-zeep. Ze poseerde al voor heel wat werken nog vooraleer ze kon stappen 

Brooke Shields begon op 12-jarige leeftijd echt naam te maken. Haar carrière begon met de de nodige controverse als kinderprostituee in 'Pretty Baby' van Louis Malle. Voor die tijd was het verbijsterend om een kind dit soort rollen te zien spelen. Sommige scènes toonden het prepuberale meisje volledig naakt. De beelden werden nadien verwijderd vanwege het bagatelliseren of idealiseren van pedofilie. De film werd op het filmfestival van Cannes wel geprezen vanwege de artistieke inbreng. Shields bleef nadien schaars gekleed poseren voor tijdschriften.

Op 15-jarige leeftijd speelde ze in 'The Blue Lagoon' een jonge tiener die met haar neef schipbreuk leed op een onbewoond eiland. De film zorgde ook voor veel controverse omtrent de seksuele relatie tussen twee verwante kinderen. Maar deze keer werd Brooke Shields gedwongen voor het Congres te verschijnen. Voor de jury getuigde Shields dat de productie een beroep had gedaan op een understudy voor de sexscènes. Haar acteerprestatie werd bekritiseerd maar ook gewaardeerd. Ze ontving een Jupiter Award, People's Choice Award, maar paradoxaal genoeg werd ze bespot bij de Razzie Awards.

Ze verdwijnt op de achtergrond

Ze werd nadien het gezicht van verschillende merken. Ze poseerde met name voor Calvin Klein en de advertenties werden als "provocerend" beschouwd en sommige ketens verboden de reclamespot om de publieke opinie niet te beledigen. De jongedame schitterde vervolgens in het romantische drama 'Infinite Love' en daarna bleef ze meespelen in films die voor ophef zorgden.

Eind jaren 80 besloot ze haar studie Romaanse Talen voort te zetten en daarna werd het stilaan wat stiller rondom haar. In de jaren negentig kreeg ze meer volwassen rollen toegekend, maar ze trad vaak op als gastster.

Een controversiële moeder-dochterrelatie

Wanneer we de carrière van Brooke Shields bekijken, is de eerste vraag die we onszelf stellen welke rol haar ouders speelden in haar verovering van Hollywood? Eén ding is zeker: achter Brooke stond Teri Shields. Zij was vastbesloten om van haar dochter een beroemdheid te maken. Sommigen zeggen dat ze haar kind uitbuitte, anderen bewonderen haar beschermende kant die haar geliefde dochter onaantastbaar maakte.

Pas in 2014, twee jaar na de dood van Teri, kwam de waarheid over de moeder-dochterrelatie aan het licht. De actrice verbaasde iedereen en publiceerde haar memoires 'There Was a Little Girl: The Real Story of My Mother and Me'. Ze beschreef hun soms destructieve relatie. De moeder van Brooke – die jarenlang met een alcoholprobleem kampte - beheerste haar carrière als manager, maar ze had ook de controle over haar persoonlijke leven. Ze besliste zelfs over haar liefdesleven.

Uiteindelijk verwaterde het contact tussen de twee, maar nadien ging het weer beter. Bij het overlijden van haar moeder sprak Brooke de volgende woorden: “Mijn moeder is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Ik hield van haar, heb met haar gelachen en ik respecteerde haar. We hebben onze problemen gekend, maar ze was mijn moeder."

Bekijk Brooke Shields in 'Jane The Virgin' nu op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top