De vele versies van 'The Wizard of Oz'

Films | Exact 75 jaar geleden kwam een van de meest cultureel invloedrijke films aller tijden uit in België: ‘The Wizard of Oz’. Het is moeilijk iemand te vinden die deze film niet heeft gezien of die niet op zijn minst een paar regels van ‘Somewhere Over the Rainbow’ kan meezingen. Met Judy Garland in de hoofdrol als het iconische personage Dorothy, is het een van de populairste films ooit gemaakt. Proximus Pickx graaft even in de bekendste versies van het verhaal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Wizard of Oz (1939)

De eerste plek gaat natuurlijk naar de musicalfilm uit 1939, al was dat niet de eerste filmweergave van het verhaal. In 1910 en 1925 kwamen namelijk al stomme films uit over Dorothy en haar vrienden, al werden die nooit zo bekend als die van 1939.
 
Wanneer een tornado door Kansas raast, worden Dorothy (Judy Garland) en haar hond Toto in hun huis meegenomen naar het magische land van Oz. Ze volgen de Gele Stenen Weg naar Smaragd-Stad om de Tovenaar te ontmoeten, en onderweg ontmoeten ze een Vogelverschrikker (Ray Bolger) die hersenen nodig heeft, een Tinnen Man (Jack Haley) die een hart mist en een Laffe Leeuw (Bert Lahr) die moed wil. De tovenaar vraagt de groep hem de bezem van de Boze Heks van het Westen (Margaret Hamilton) te brengen om zijn hulp te verdienen.
 
Het is moeilijk precies aan te geven waarom ‘The Wizard of Oz’ zo blijvend populair is. Het is een prachtig gemaakte film, met spectaculaire decors, levendige kleuren van de talentvolle regisseurs Victor Fleming en George Cukor. Het was ook de doorbraak van een van de grootste sterren aller tijden, Judy Garland, wiens zang te horen is in een aantal iconische liedjes. Samen met de vogelverschrikker, de tinnen man, de laffe leeuw en de boze heks, is er sindsdien geen enkele generatie geweest die haar verhaal niet kent.  

The Wiz (1978)

‘The Wiz’, een Wizard of Oz-bewerking geïnspireerd op de musicalversie van het verhaal, herinterpreteert het klassieke verhaal als een stedelijk fantasieavontuur met een beroemde en volledig zwarte cast, waaronder Diana Ross als Dorothy, Michael Jackson als de vogelverschrikker en Richard Pryor als de gelijknamige Wiz.
 
'The Wiz' was een commerciële en kritische mislukking, maar is sindsdien toch een culthit geworden, deels door het feit dat de film een van Michael Jacksons enige hoofdrollen in de cinema markeert en deels omdat de film vreemd genoeg geweldig is.

The Muppets’ Wizard of Oz (2005)

"Zo heb je Oz nog nooit gezien”, belooft de trailer voor ‘The Muppets' Wizard of Oz’, en het is juist. Elke andere bewerking op deze lijst neemt de wereld van Oz heel serieus, maar de Muppets kiezen voor de tegenovergestelde tactiek en verweven grappen in bijna elk frame van deze losse bewerking.
 
Met r&b-artieste Ashanti in de hoofdrol als Dorothy, een aspirant-zangeres die in een trailerpark in Kansas woont, benaderen de Muppets het verhaal op een veel modernere manier. In plaats van naar de tovenaar te gaan om een weg naar huis te vinden, is Dorothy op zoek naar de tovenaar om haar wens in vervulling te laten gaan om een beroemde zangeres te worden.

Oz the Great and Powerful (2013)

Geen remake, maar een prequel in dit geval. ‘Oz the Great and Powerful’ werd geregisseerd door Sam Raimi, met een cast bestaande uit onder anderen Michelle Williams, Rachel Weisz, Mila Kunis en James Franco. De film zit vol met fantastische visuals, maar is niet goed genoeg om een cultklassieker te worden zoals de versie van 1939.  
 
De film neemt je mee naar het jaar 1905 in Kansas. Oscar ‘Oz’ Diggs is een kleine, zwakke, hebzuchtige, vrouwenverslindende circusgoochelaar. Hij geeft een speeldoosje aan elke vrouw die hij verleidt en wanneer een sterke artiest ontdekt dat zijn vrouw een doosje in haar bezit heeft, achtervolgt hij Oz door het circus. Oscar Diggs ontsnapt en belandt in het Land van Oz waar hij een heks ontmoet, Theodora. Zij gaat ervan uit dat hij een tovenaar is die is ingehuurd om haar concurrent te vermoorden.

Nieuwe versie in de maak

Begin dit jaar raakte bekend dat er opnieuw een remake van ‘The Wizard of Oz’ in de maak is. Nicole Kassell (bekend van ‘Watchmen’) zal de remake regisseren. “Ik ben ongelofelijk vereerd dat ik deze geliefde klassieker opnieuw naar het grote scherm mag brengen”, laat zij weten. “De musical uit 1939 maakt deel uit van mijn DNA. De kans om de originele thema’s opnieuw te bekijken - de zoektocht naar moed, liefde, wijsheid en een thuis - voelt dringender aan dan ooit.”

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top