Zet het weekend goed in met deze feestelijke bierfilms op International Beer Day

Films | Vandaag, 6 augustus, viert de wereld Internationale Bierdag. Ook Proximus Pickx eert ons immaterieel erfgoed; de fameuze Belgische biercultuur. Vers getapt uit het vat der klassiekers dat we opentrokken in ons filmarchief: deze vijf zuipfilms, om het drinkgelag van vandaag op te fleuren. Maar zoals altijd: consumeer met mate.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dazed and Confused (1993)

Deze coming-of-age comedy draait rond een groepje scholieren uit Texas die in de zomervakantie de tijd doden met drugs, ongebreideld alcoholgebruik en het lastigvallen van onschuldige eerstejaartjes. Met Matthew McConaughey, Ben Affleck en Milla Jovovich in de hoofdrollen, die zich volledig uitleven in hun rol van balorige, sigaretten rokende tieners, bevat de prent een piepjonge cast vol toekomstige sterren.
 
Het verhaal vindt plaats op de laatste schooldag van 1976. De feestplannen van het groepje worden ei zo na gedwarsboomd als één van de ouders van de scholieren lucht krijgt van de op handen zijnde braspartij. Desalniettemin proeft hoofdrolspeler Mitch voor het eerst bier en slaagt de bende er stiekem in om een geïmproviseerd feestje op te zetten dat te midden van een veld baadt in een alcoholroes. De film veroverde met zijn schalkse humor en je-m’en-foutisme de harten van vele fans, waaronder niemand minder dan sterregisseur Quentin Tarantino.

Old School (2003)

Er wordt wat afgezopen in deze komedie van Todd Phillips, maar de film haalt deze lijst hoofdzakelijk omwille van één scène: die waarin Will Ferrell gerstenat slurpt uit een biertrechter tijdens een wild huisfeest georganiseerd door studenten. Het symboliseert het feit dat hij zijn verzet als ‘saaie’ volwassene tegen de verleidingen waar de aanwezige jeugd zich gewillig aan overgeeft staakt onder de groepsdruk en zich volledig overlaat aan ongebreideld drankgebruik
 
Iconisch is de quote die hij extatisch exclameert: “It’s so good! Once it hits your lips, it’s so good!” Later die nacht waagt hij zich laveloos aan een partijtje streaken en aan een tripje naar de KFC.
 

Beerfest (2006)

Twee broers reizen af naar Duitsland om hun grootvaders begrafenis bij te wonen. Om hun trip leuker te maken, besluiten ze ook het jaarlijkse Oktoberfeest te bezoeken in München. Daar ontdekken ze een eeuwenoude competitie die als de vechtsport onder de bierspelletjes wordt omschreven.

Deze in bier ondergedompelde komedie van Jay Chandrasekhar geldt als een waardige opvolger van ‘Super Troopers’, ondanks de matige kritieken op recensieplatformen.

Superbad (2007)

Twee beste vrienden die op het punt staan om af te studeren van de middelbare school spreken samen af dat voordat ze beiden hun eigen kant op gaan naar andere colleges, ze een vriendin aan de haak slaan. Hun plannen gaan echter vreselijk fout na een mislukte avond waar ze alcohol probeerden te kopen voor een schoolfeest en ze realiseren zich dat het behouden van hun vriendschap nog moeilijker kan zijn dan een meisje versieren. 
 
‘Superbad’ is een oerklassieker in het genre die op vrij accurate wijze toont hoe ver (Amerikaanse) tieners bereid zijn te gaan om drank binnen te smokkelen bij feestjes door middel van valse paspoorten. Eén valse naam op die vervalste paspoorten ging de filmgeschiedenis in en werd zowaar een begrip in de popcultuur: McLovin. De jonge hoofdrolspelers (Michael Cera, Jonah Hill en Christopher Mintz-Plasse) worstelen met tienerzorgen en chagrin de vie die eigen zijn aan het puberbestaan, en jagen slaafs na wat in hun door hormonen vergeven tienerbrein primeert: drank, seks en adrenaline.

The World’s End (2013)

Deze sciencefictionkomedie van Edgar Wright gaat over een buitenaardse invasie, maar de plot ontspint zich aan de hand van een kroegentocht (‘Golden Mile’) waarbij de deelnemers – vijf van elkaar vervreemde schoolvrienden die tijdens een reünie het impulsieve idee opvatten om hun memorabele kroegentocht van twintig jaar eerder over te doen – geacht zijn om een pint te drinken op elk van de twaalf verschillende cafélocaties.
 
Uiteraard draait dat plan in de soep: aliens hebben het gros van de lokale tooghangers vervangen, waardoor de onderneming uitdraait op een survivaltocht. Maar Gary is vastberaden om de kroegentocht tot een goed einde te brengen. Het bewijs dat ‘The World’s End’ eigenlijk vooral rond zuipen draait.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top