Wat er gebeurde met de 'Hitman'-films

Films | Vanavond kan je op VTM 3 kijken naar ‘Hitman: Agent 47’, een actiefilm gebaseerd op een zeer populaire videogamereeks. De film is al de tweede die over het personage gemaakt werd, maar toch gaat het niet over een sequel. Dit is het verhaal achter de ‘Hitman’-films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hitman: Agent 47’ is de tweede poging van scenarist Skip Woods om de populaire videogamereeks ‘Hitman’ naar het grote scherm te brengen. Beide pogingen waren bij de critici niet erg geliefd, maar wel populair genoeg om een bescheiden kassucces genoemd te worden. De eerste film uit 2007 was zelfs succesvol genoeg om een sequel te rechtvaardigen, maar om verschillende redenen werd die tweede prent herwerkt tot een reboot.
 
Een erg belangrijke reden daarvoor was hoofdrolspeler Timothy Olyphant, die geen interesse toonde om nog eens in de huid van de kale en naamloze huurmoordenaar te kruipen. Lang hield hij in het openbaar zijn mond over de film, maar enkele jaren geleden gaf hij toch zijn ongezouten mening in een interview. Hij verduidelijkte dat hij net een huis had gekocht toen de serie ‘Deadwood’, waarin hij een hoofdrol speelde, van de buis werd gehaald. Hij had snel geld nodig en nam dus twee rollen aan zonder erover na te denken: ‘Die Hard 4.0’ en ‘Hitman’.
 
De acteur probeerde zijn beste beentje voor te zetten op de filmset en slabakt in de actiescènes zeker niet, maar hij blikt met een wrang gevoel terug op de ervaring. “Werk eens aan een snertfilm in Bulgarije, niets is beter om je te motiveren om beter je best te doen in het leven”, zei hij over de ervaring. Terugkeren voor een tweede film zat er dus niet in. Toen daarvan sprake was, speelde Olyphant al de hoofdrol in de succesvolle serie ‘Justified’, dus voor het geld moest hij het niet meer doen.

Moeilijk vertalen

Het productieteam moest dus op zoek naar een nieuwe leading man en vond die (nadat wijlen Paul Walker eerst gecast werd) in de vorm van Rupert Friend. Het verhaal stond uiteindelijk ook helemaal los van de eerste film, in een poging om met een schone lei te beginnen. Opnieuw werd ‘Hitman: Agent 47’ in 2015 niet op applaus onthaald, maar was die financieel wel succesvol genoeg, zij het minder succesvol dan de eerste.
 
Fans van de gamereeks reageerden op beide films eerder teleurgesteld. Het is dan ook een erg moeilijke opdracht om de essentie van het computerspel te vertalen naar een scenario. Het plezier van de spelletjes zit net in het vinden van creatieve manieren om dicht bij een target te geraken en hem/haar te doden. En als je één manier gevonden hebt, kan je hetzelfde level keer op keer opnieuw spelen om alle andere manieren te vinden. In een film kan dat natuurlijk niet. Bovendien verloopt het spel gewoonlijk traag en zit de spanning in het feit dat de rondsluipende speler op elk moment ontdekt kan worden. De films willen meer actiegericht zijn, dus van traag en stilletjes rondsluipen is er niet veel sprake.
 
Of er ooit nog een film komt over de populaire gamereeks, is niet duidelijk. De makers lijken hun pijlen al te richten op andere computerspelletjes. Voor wie benieuwd is naar hoe de filmmakers het spelpersonage tot leven proberen te brengen op het witte doek, zijn er alvast de films ‘Hitman’ en ‘Hitman: Agent 47’.
 
Bekijk ‘Hitman: Agent 47’ op donderdag om 20u30 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top