De allereerste filmrol van Veerle Baetens was geen groot succes

Films | Tegenwoordig kennen we Veerle Baetens als een van de beste acteurs die in Vlaanderen rondlopen en ook in het buitenland gooide ze al hoge ogen. Maar haar allereerste filmrol is er waarschijnlijk niet eentje waar ze nog dagelijks mee te koop loopt. De actrice uit ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Tabula Rasa’ en ‘D’Ardennen’ begon haar carrière namelijk met een geflopte film gebaseerd op een stripreeks.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eerst keren we even terug naar 1977, een jaar voor Veerle Baetens het levenslicht zag. Striptekenaar Merho brengt het eerste album in de reeks ‘Kiekeboe’ uit, over een besnorde kale man die samen met zijn gezin de vreemdste avonturen beleeft. De verhalen werden erg populair. Jaarlijks worden er van de reeks, die intussen omgedoopt is tot ‘De Kiekeboes’, ruim 90.000 albums verkocht en in 2014 werd het verhaal ‘De Kiekeboes: Album 26’ verkozen tot de beste Belgische strip aller tijden.
 
Een niet te versmaden boekje dus, zeker in een stripland als België. Tekenaar Merho had naar verluidt altijd al de ambitie om eens een film uit te brengen die gebaseerd was op zijn personages. Dat gebeurde voor het eerst in 1992. Toen werd het album ‘Het witte bloed’ woord voor woord letterlijk op film gezet. Maar die film had een erg laag budget en dat was er in de decors en de kostuums aan te merken. De film was geen groot succes, om het mild uit te drukken, en kwam enkel uit op video.
 
Fast forward naar het jaar 1999 nu. Merho wilde nog steeds een film zien verschijnen rond Marcel Kiekeboe, Charlotte, Fanny en Konstantinopel. Hij sloeg de handen in elkaar met regisseur Renaat Coppens. Samen begonnen ze te werken aan de film ‘Misstoestanden’, die een meta-verhaal moest brengen. De film ging namelijk over een filmmaker die probeerde om een prent te maken rond de Kiekeboes.

Gedoemd

De casting voor de film was zeker niet de minste. Luk Wyns, toen hyperpopulair na het aflopen van zijn serie ‘Familie Backeljau’, vertolkte de rol van Marcel Kiekeboe. Ingrid De Vos speelde zijn vrouw Charlotte en verder stonden onder anderen Annie Geeraerts, Rob Vanoudenhoven, Wim Opbrouck, Marc Peeters en Fred Van Kuyk op de scène. Voor de rol van de jonge schone Fanny kwam de productie uit bij de 21-jarige Veerle Baetens, een veelbelovende studente aan de musicalopleiding in het Brusselse Hoger Instituut voor Dramatische Kunsten.
 
Veerle Baetens beet zich, zoals ze later nog vaak zou doen, helemaal vast in de rol. “Fanny is geen blonde trut, maar iemand met keiveel spirit”, zei ze toen in een interview met Gazet van Antwerpen. “Eerst dacht ik oeiei, een strip verfilmd, maar Renaat wil het karikaturale eruit halen en een realistische film maken. Daar ben ik blij om. Ik heb me voorbereid zoals op school, mijn eigen verhaal gemaakt, het verleden van Fanny uitgestippeld, geprobeerd het personage laagjes te geven. Ik wil er niet rondhuppelen als een oppervlakkig kiekske.” En nog: “Kiekeboe is een grote kans voor mij en ik neem ze met veel plezier. Ik voel me wel shakey.”
 
Maar alle goede bedoelingen van de actrice ten spijt, was de film gedoemd om te floppen. Merho en Renaat Coppens kwamen tijdens de productie maar niet overeen en uiteindelijk besloot de striptekenaar zich helemaal van het project te distantiëren. De regisseur maakte de film af en in 2000 kwam die in de zalen, maar al na twee weken verdween de prent weer uit de bioscoop. Er was namelijk te weinig interesse van het publiek. Merho legde nadien een verbod op voor elke vorm van publicatie van de film, en daarom zal je hem dus niet gauw op video of DVD vinden. De woedende striptekenaar werkte zijn frustraties ook uit door in zijn twee volgende albums snedige verwijzingen naar de film te verwerken.
 
Zoals we intussen maar al te goed weten, betekende die eerste flop helemaal geen einde voor de carrière van Veerle Baetens, die enkele jaren later zou doorbreken in Vlaanderen. Maar zoals blijkt uit het interview dat ze gaf naar aanleiding van ‘Misstoestanden’, was dat eigenlijk niet haar ambitie. “Mijn ambitie ligt meer in muziek, maar film staat ook op mijn lijstje”, zei ze. Zo zie je maar: niets loopt ooit zoals je zou verwachten.
 
Wil je het betere werk van Veerle Baetens bewonderen? ‘D’Ardennen’, ‘Loft’, ‘Het Vonnis’ en meer zijn nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top