De toprollen die van Tom Van Landuyt een van Vlaanderens meest gevierde acteurs maakten

Series | Tom Van Landuyt hoort al jaren bij de gevestigde waarden in het Belgische (en Nederlandse) acteurswereldje. Een van de films die daar mee voor zorgde, was 'She Good Fighter', uit 1995, zondag te zien op VTM. Maar ook van deze andere toprollen kunt u hem zeker kennen...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ad Fundum (1993)

De debuutlangspeler van regisseur Erik Van Looy kreeg heel wat lof toegezwaaid en groeide op relatief korte tijd uit tot een klassieker in de Belgische cinema. Voor Tom Van Landuyt was het de eerste grote rol in een langspeelfilm nadat hij in 1992 met onderscheiding was afgestudeerd aan de toneelschool Studio Herman Teirlinck.

De dan 24-jarige acteur krijgt in de studentenfilm de rol van Tom Smits, een van de studenten die een eigen onderzoek beginnen na de dood van een vriend tijdens een studentendoop. Gezien de zaak-Sanda Dia vandaag de dag een pijnlijk actueel thema.

Het straffe is dat Van Landuyt niet enkel een hoofdrol speelt in ‘Ad Fundum’, maar dat ook nog eens combineert met een muzikale bijdrage. Zo zong hij samen met Sam Brown het duet 'Standing in my light', dat ook een prominente plek kreeg op de soundtrack. Niet toevallig, want Van Landuyt heeft altijd zijn muzikaal talent gecombineerd met zijn carrière als acteur.

She Good Fighter (1995)

‘She Good Fighter’ betekende voor heel wat carrières een belangrijke stimulans. Voor de dan onbekende actrices Dagmar Liekens en Sofie Winters was het de plotse doorbraak, voor Tom Van Landuyt was het eerder de bevestiging na zijn doorbraakrol in ‘Ad Fundum’.

In deze film van Marc Punt speelt hij Dennis Davids, een jonge advocaat die de zaak van Sandra Van Rompaey op zich neemt. Een knappe vrouwelijke bokser met wie hij ook een affaire begint. Maar Sandra heeft een duister kantje en dat leidt iedereen de dieperik in. Deze thriller deed destijds heel wat stof opwaaien, al was het maar omdat twee vrouwen een sterke, gemene rol speelden. Maar met Van Landuyt die duidelijk zijn mannetje stond.

Team Spirit (2000)

Na ‘Ad Fundum’ de tweede kaskraker waarin Tom Van Landuyt figureerde. Deze keer in een regie van Jan Verheyen. Net als bij die eerste film ook hier een zeer herkenbare en oer-Vlaamse context: die van een lokale voetbalploeg.

Van Landuyt speelt Eric Bogaert, een van de “vedetten” van het team. Samen met zijn makkers maakt hij zich op voor de 500ste wedstrijd in de clubgeschiedenis. Van Landuyt schittert aan de zijde van wat later toch de crème de la crème van het Vlaamse acteursgild zou worden: Mathias Sercu, Filip Peeters, Axel Daeseleire, Tania Kloek, Dimitri Leue, Peter Van Den Begin, Tine Reymer, en noem maar op… De film was zo’n kassucces dat het in 2003 een sequel én een tv-serie kreeg. Voor al die projecten leverde Van Landuyt ook weer songmateriaal voor de soundtrack.

Zone Stad (2003-2013)

Naast filmwerk legde Van Landuyt zich toe op allerlei opdrachten voor televisie. Hij had bijrollen in succesreeksen zoals ‘Sedes & Belli’, ‘De kotmadam’ en ‘Flikken Maastricht’, maar de meeste aandacht kreeg hij voor zijn voorname rol als “Ruige” Ronny Nijs in ‘Zone Stad’.

Een grofgebekte straatschoffie die door de politie gebruikt wordt om te infiltreren in het misdaadmilieu. Na een wilde achtervolging door enkele dolle honden in seizoen 3 geraakt Ronny gewond en verdwijnt hij even uit de serie. Pas in seizoen 6 keert hij even terug in een bijrol.

‘Zone Stad’ werd een enorm succes op VTM en liep daar liefst tien jaar. Ook in Nederland sloeg de tv-serie aan. In 2014 werd ze stopgezet omdat hoofdrolspeler Guy Van Sande veroordeeld werd voor zedendelicten. Daardoor werd de serie nadien ook niet meer heruitgezonden of op de online platformen van de commerciële omroep aangeboden. Jammer voor Van Landuyt, want Zone Stad maakte van hem ook in de 21ste eeuw een vertrouwd gezicht op de Vlaamse buis.


'She Good Fighter', zondag 18 juli vanaf 21u te bekijken op VTM. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top