Fleur de Vlaamse feestdag op met deze Vlaamse filmpareltjes

Films | Op 11 juli 1302 versloeg een bont allegaartje van ongetrainde boeren, burgers en Vlaamse milities het ridderleger van de koning van Frankrijk tijdens de Guldensporenslag. Dat is vandaag exact 719 jaar geleden. Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag serveert Proximus Pickx het lekkerste kijkvoer dat onze contreien tot dusver voortbracht. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Leeuw van Vlaanderen

In 1984 maakte Hugo Claus een verfilming van De Leeuw van Vlaanderen, de historische roman van Hendrik Conscience. Het verhaal traceert de gebeurtenissen van de Vlaamse opstand tijdens de Guldensporenslag in 1302. 
 
Jan Decleir kroop in de huid van Jan Breydel, Julien Schoenaerts vertolkte met verve de rol van Pieter De Coninck en Frank Aendenboom speelde Robrecht van Bethune. Daarnaast herken je misschien ook een jonge Filip Peeters en Tania Van der Sanden.

De film kreeg vernietigende recensies van critici, die zich onder meer stoorden aan historische onjuistheden.

‘De Leeuw van Vlaanderen’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

D’Ardennen

Na vier jaar komt Kenneth (Kevin Janssens) vrij uit de gevangenis. Hij heeft de schuld op zich genomen voor een misgelopen homejacking waar ook zijn broer Dave (Jeroen Perceval) en zijn verslaafde liefje Sylvie (Veerle Baetens) bij betrokken waren. Kenneth heeft vier jaar lang gezwegen om hun hachje te redden. Wanneer hij vervroegd wordt vrijgelaten, is er heel wat veranderd.
 
Zijn broer heeft zijn leven weer op de rails gekregen en werkt nu in een carwash, zijn vriendin is afgekickt en heeft een geheime relatie met zijn broer. Dave probeert zijn broer te helpen, maar moet met lede ogen toekijken hoe ongeleid projectiel Kenneth koste wat kost Sylvie terug voor zich probeert te winnen.

‘D’Ardennen’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!
 

Rundskop

Michaël R. Roskam maakte met ‘Rundskop’ zijn eerste langspeelfilm en hij verzilverde er meteen zijn plekje tussen het kruim van de vaderlandse filmmakers mee. De film werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Roskam won niet, maar hij mocht wel zijn carrière verderzetten in Hollywood. Ook Matthias Schoenaerts, die voor de hoofdrol maar liefst 27 kilogram aan spiermassa kweekte, werd de hemel in geprezen.
 
‘Rundskop’ speelt zich af in het milieu van de Limburgse hormonenmaffia. Veeteler Jacky wordt benaderd door een dierenarts om een deal te sluiten met een louche rundsvleeshandelaar.

‘Rundskop’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Loft

Vijf getrouwde mannen delen een loft om er in alle rust van hun minnaressen te kunnen genieten. Een prima regeling, tot ze op een ochtend het lijk aantreffen van een geboeide, jonge vrouw, en een Latijnse spreuk die in bloed geschreven is boven het bed.

Niemand weet wie ze is of hoe ze terechtgekomen is in een loft waarvan zij alleen de sleutel hebben. De vrienden proberen uit te zoeken wat er gebeurd is en beginnen te beseffen dat iedereen geheimen heeft voor elkaar. Al gauw ontstaat een diep wantrouwen tussen de vijf mannen.

'Loft' is vooralsnog de best bekeken Belgische film aller tijden. Met 1,1 miljoen bezoekers brak de film het negentien jaar oude record van 'Koko Flanel'.
 
‘Loft’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Girl

‘Girl’ laat ons binnenkijken in het leven van de vijftienjarige Lara, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar vooral haar tegenstribbelende lichaam, want Lara werd geboren als jongen. Ze wordt toegelaten op een balletschool, maar ze zal haar lichaam tot het uiterste moeten drijven om haar doel te bereiken.
 
De rol van Lara wordt vertolkt door de zestienjarige danser Victor Polster, die in ‘Girl’ een verbluffende prestatie neerzet. Het verhaal van Lara is eigenlijk het verhaal van Nora Monsecour, de danseres en transgender op wie de film geïnspireerd is. De danseres, nu een prille twintiger, startte haar transitie op achtjarige leeftijd. Ze werd geboren als Aaron en koos zelf voor de naam Nora, een omkering van haar geboortenaam, toen ze op dertienjarige leeftijd als meisje naar school begon te gaan.

‘Girl’, van regisseur Lukas Dhont, kaapte een hele resem filmprijzen weg, waaronder de Caméra d’Or in Cannes, de prijs voor beste film op het Europees Filmfestival, de prijs voor beste acteerprestatie (voor Victor Polster) op het Internationaal Filmfestival van Odessa en een Magritte voor beste Vlaamse film, beste acteur, beste bijrol en beste scenario.

‘Girl’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top