‘Annie’ op VTM: filmbewerkingen van musicalklassiekers die hopeloos flopten

Films | Vanavond zendt VTM de warme familiefilm ‘Annie’ uit, een verfilming van de gelijknamige musical die op zijn beurt gebaseerd is op de strip ‘Little Orphan Annie’ van Harold Gray uit 1924. Proximus Pickx dook in de archieven van Hollywood en Broadway, op zoek naar filmbewerkingen van musicalklassiekers die de mist ingingen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Phantom of the Opera (2004)

De verfilming van de populaire musicalklassieker uit 1986 kent zowel voor- als tegenstanders, maar de reviews op ratingsites als Metacritic en Rotten Tomatoes spreken voor zich. De melodramatische mishmash houdt het midden tussen een muziekvideo uit de eighties, een reclame van L’Oréal en slechte softporno. Wijlen Joel Schumacher zat in de regiestoel, terwijl sterren Gerard Butler en Emmy Rossum acteerden met de subtiliteit van een sloophamer.
 
Pathetisch saai”, leest de consensus op Rotten Tomatoes. “De film schiet tekort op vlak van romantiek en spanning.” De krant Chicago Reader hekelde dan weer de “disco overkill”.

Rock of Ages (2012)

Deze muzikale comedy, geregisseerd door Adam Shankman, is gebaseerd op de gelijknamige jukeboxmusical door Chris D'Arienzo. In de cast prijken grote namen als Russell Brand, Alec Baldwin, Catherine Zeta-Jones, Bryan Cranston en Tom Cruise. In de film passeren populaire liedjes uit de eighties de revue van (glam)rock- en metalartiesten als Def Leppard, Journey, Scorpions, Poison, Foreigner, Guns N' Roses en Bon Jovi.
 
Cruise steelt de show als metalgod Stacee Jaxx, maar daarmee is ook alles gezegd. De show heeft immers weinig om het lijf. De film bevat slechts één originele song, dus ook de soundtrack had geen enkele kans om de populariteit van deze prent te boosten. De grootste ontgoocheling is wellicht dat de film de geest van de musical (zijnde: “Hey, dit rockgenre is een beetje suf, maar wel ontzettend leuk!”) verloochent door het af te doen als één grote grap.
 

Jersey Boys (2014)

De veelbekroonde musical ‘Jersey Boys’ uit 2005 vertelt het levensverhaal van de Amerikaanse zanger met Italiaanse roots Frankie Valli, die als frontman van de popgroep The Four Seasons furore maakte in de jaren zestig. De musical won vier Tony Awards – zeg maar de Oscars van de musicalwereld.
 
In 2014 verscheen de verfilming, die de toen 84-jarige Clint Eastwood draaide tussen ‘J. Edgar’ en ‘American Sniper’ door. De prent werd door de vakpers weggezet als “overbodig” en “saai”. Het toonaangevende magazine Forbes verwoordde het als volgt: “De film maakt heel wat slechte keuzes, en frustreert meer dan het entertaint.” Volgens de krant USA Today was de film “weinig memorabel”: “Het geheel lijkt niet te passen in de popmuziekscene van de jaren 60 en bestaat bijna in een vacuüm. De portrettering van de bandleden is karikaturaal, Clint Eastwood lijkt niet de juiste man om dit materiaal te regisseren.”
 
Aan de kassa presteerde de film eveneens zwak, en dus ging ook deze musicalprent de geschiedenis in als een totale miskleun.

Cats (2019)

Kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. De film is gebaseerd op de musicalklassieker van Andrew Lloyd Webber uit 1981. Er vloeide heel wat inkt over deze filmmusical – en dan voornamelijk over de kwaliteit ervan. De prent werd zéér slecht ontvangen door pers en publiek. Het bizarre vehikel van de hand van Tom Hooper werd “eng” en “schokkend” genoemd, en staat te boek als één van de slechtste musicalfilms aller tijden.
 
Zoals een krant het toen verwoordde: “Het bont allegaartje van katachtige mensen (of waren het nu menselijke katten?) in ‘Cats’ leek op één langgerekte cutscene uit het Playstation 1-tijdperk. Het was gewoon inherent slecht. En de tekst van Taylor Swift bestaat uit drie woorden.”

Bekijk 'Annie' vanavond om 20u30 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top