‘Brooklyn’ op VTM4: de razendsnelle rise to fame van Saoirse Ronan

Films | Vanavond zendt VTM4 het romantische drama ‘Brooklyn’ uit, met Saoirse Ronan en Domhnall Gleeson in de hoofdrollen. Proximus Pickx zoomt in op de carrière van eerstgenoemde: hoe de actrice in een mum van tijd een plaatsje opeiste bij het kransje topacteurs van Hollywood – en dan nog telt ze vandaag amper 27 lentes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De steile opgang van Saoirse Ronan is opmerkelijk. De carrière van de Amerikaanse actrice en voormalig kindactrice evolueerde bliksemsnel richting sterrendom. Ronan werd op 12 april 1994 geboren in de beruchte New Yorkse wijk The Bronx, als enig kind van Ierse ouders. Haar familie verhuisde naar Dublin toen ze drie was. Ze bleef in Ierland wonen tot januari 2018. Toen kocht ze een huis in New York City, en sindsdien pendelt ze tussen de VS en Ierland.
 
In Ierland veroverde ze in 2003 een rol in de Ierse soap ‘The Clinic’. Door haar drukke agenda koos ze voor thuisonderwijs. In een interview dat ze in juli 2011 gaf aan de Britse krant The Independent liet zich ze ontvallen dat ze in 2006 auditie had gedaan voor de rol van Harry Potters excentrieke klasgenoot Luna Lovegood in de 'Harry Potter'-films – een rol die uiteindelijk naar actrice Evanna Lynch ging. “Ik was nog te jong”, was de uitleg van Ronan.

Doorbraak met 'Atonement'

Als kind kende ze haar doorbraak met de rol van Briony Tallis in 'Atonement' (2007), bekroond met een Oscarnominatie voor beste bijrol. Ze won de audities door haar gedreven werk met een dialectcoach, die haar klaarstoomde voor de rol.
 
Ze verscheen nadien ook in ‘The Grand Budapest Hotel’ (2014), ‘Brooklyn’ (2015) en ‘Lady Bird’ (2017). Die laatste leverde haar een Golden Globe voor beste actrice in een comedy of musical op.

'Little Women'

Van zodra ze op de hoogte werd gebracht van de op stapel staande verfilming van Louisa May Alcotts boek ‘Little Women’, dat geschreven en geregisseerd zou worden door Greta Gerwig, ijverde ze voor de rol van Jo March, een aspirerende auteur tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Als voorbereiding las Ronan ‘Marmee & Louisa’, een biografie over Alcott en haar moeder.

De film verscheen in 2019 en kende de grootste opbrengst van alle films waarin Ronan tot dusver in acteerde. Haar acteerprestatie leverde haar andermaal een Oscar-, BAFTA- en Golden Globe-nominatie op voor beste actrice in een hoofdrol. Met haar 25 jaar en zes maanden was Ronan toen de op één na jongste persoon ooit die vier Oscarnominaties op haar palmares had staan, na de Amerikaanse actrice Jennifer Lawrence.
 
In 2018 diepte ze in The Graham Norton Show een leuke anekdote op: tijdens de clipopname van ‘Galway Girl’ had ze per abuis ‘Galway Grill’ getekend op de arm van Ed Sheeran. De superster liet de inscriptie daarop in inkt tatoeëren op zijn arm – de spelfout incluis.

Bekijk 'Brooklyn' vanavond om 20u30 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 
Little Women’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top