De Vergeten Duivels: Karel Snoeckx

Sport | De Rode Duivels zullen op het EK een gouden kans trachten te grijpen om hun eerste grote succes te boeken. De laatste decennia mochten tal van spelers het felbegeerde nationale shirt dragen, sommigen verdwenen helemaal uit het collectieve geheugen. Zo’n Vergeten Duivel is Karel Snoeckx, ooit boegbeeld van het ter ziele gegane SK Lierse.

Door Pickx

Deel dit nieuws

29 mei 1996. In minuut 64 van de vriendschappelijke interland België - Italië valt Lierse-boy Karel Snoeckx in voor Nico Van Kerckhoven, eveneens een kind van Lierse SK. Voor beiden was het hun debuut voor de Rode Duivels. “Dat is een moment dat me altijd zal bijblijven. Bij Italië speelden op dat moment grote namen als Zola, Ravanelli en Del Piero”, zou Snoeckx zijn enige cap bij de Rode Duivels later herinneren. In Cremona werd het toen een 2-2 gelijkspel. Voor de Belgen scoorde nog een andere debutant, Geoffrey Claeys (kent u ‘m nog?), een Italiaan scoorde in eigen doel. Nico Van Kerckhoven zou later uitgroeien tot een vaste waarde bij de Rode Duivels, voor Snoeckx bleef het bij die ene selectie.
 
Snoeckx werd in 1973 geboren in Turnhout, waar hij aan zijn voetbalcarrière begon bij HIH Turnhout SK als jeugdspeler. In 1984 trok hij naar Lierse. Zeven jaar later tekende de middenvelder er zijn eerste profcontract. In 195 matchen voor de Pallieters trof hij 20 keer raak en deelde hij 14 assists uit. In het seizoen 95/96 strandde hij met Lierse op de vijfde plaats, die recht gaf op een ticket voor de UEFA Cup. Snoeckx was sterkhouder: hij speelde dat seizoen 35 wedstrijden, waarin hij drie keer raak trof. Zijn prestaties in clubverband sprongen in het oog van toenmalig bondscoach Wilfried Van Moer, die hem opriep voor de oefeninterland tegen Italië, om te zien wat voor vlees hij in de kuip had.

Kampioen met Lierse

Snoeckx werd gewogen en te licht bevonden. In het seizoen 96/97 werd hij landskampioen met Lierse op het veld van Standard, waarna hij naar Sporting Lokeren verkaste. In twee seizoenen bij de Oost-Vlamingen speelde hij 62 matchen, waarin hij 6 keer scoorde. Geen onverdeeld succes dus, maar Snoeckx zou later in Gazet Van Antwerpen verklaren dat hij in Lokeren “wegkwijnde”. Hij keerde in de zomer van 1999 terug naar het oude nest: Lierse.
 
Bij zijn terugkeer op het Lisp kon Snoeckx meteen van Europees voetbal proeven, want Lierse had in mei 1999 de beker van België gewonnen. In de eerste ronde van de UEFA Cup werden de Pallieters al meteen uitgeschakeld door FC Zürich. Het jaar nadien was de eerste ronde alweer het eindstation: toen was Bordeaux te sterk.

In de clinch met Emilio Ferrera

In 2003 was Snoeckx aanvoerder bij Lierse toen hij door trainer Emilio Ferrera naar de B-kern verwezen werd na een incident tijdens een match. Snoeckx was ontevreden na zijn vervanging en liet dat duidelijk blijken. Toen hij enkele dagen later weer op de club verscheen, was zijn naam van zijn kleedkamerkastje gehaald en werd hij bij voorzitter Gaston Vets geroepen. Die vertelde hem dat Ferrera voorlopig geen beroep meer wenste te doen op de middenvelder.
 
Snoeckx was ziedend: “Ferrera heeft mij belachelijk gemaakt”, zou hij later verklaren. “Hij zei dat ik niks van voetbal ken, terwijl hij zelf niet eens op hoog niveau heeft gespeeld. Hij moest zich schamen.” Een ontstemde Snoeckx liet verstaan dat hij weg wou bij Lierse, en zo geschiedde: datzelfde jaar werd hij een half jaartje uitgeleend aan het Noorse Valerenga. Het werd geen succes. Bij zijn terugkeer in België streek hij neer bij Germinal Beerschot. Met de Kielse Ratten won hij in 2005 de bekerfinale tegen het Club Brugge van Trond Sollied, Snoeckx scoorde de openingsgoal.

SK Beveren

In de winter van 2005 was Lierse weggezakt naar de kelder van het klassement. De club greep terug naar oude kampioenen om de Lierenaars uit het slop te trekken. Snoeckx ging een half jaartje depanneren, met succes: Lierse ontsnapte dat seizoen aan degradatie. Maar het bleek slechts uitstel van executie: het verval was ingezet. In 2007 degradeerde de club alsnog naar de tweede klasse. 
 
Snoeckx koos eieren voor zijn geld en zette zijn profcarrière in 2006 voort bij SK Beveren. Hij kon de degradatie van de Bevernaars dat seizoen echter niet verhinderen, maar bleef de club trouw. In het seizoen 2007-2008 speelde Snoeckx 32 wedstrijden voor de Waaslanders in tweede klasse.

In de zomer van 2008 zei Snoeckx het leven als profvoetballer vaarwel om een reeks lager te spelen, in derde klasse bij de amateurs van Hoogstraten VV. Een jaar later daalde hij nog een trapje en ging bij KFC Lille aan de slag in vierde klasse C. Hij beëindigde zijn voetbalcarrière in 2011 in de provinciale reeksen, bij White Star Schorvoort Turnhout. Nadien zou hij een veebedrijf runnen in de Kempen.

Fan van deze reeks? Lees het vorige deel, over Tom De Mul.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top