Torpedo (VTM) vs. Saving Private Ryan (één): welke won de strijd om de Vlaamse bioscoopganger?

Films | Vanavond zijn maar liefst twee oorlogsfilms te bewonderen op de Vlaamse buis: met ‘Torpedo’ van Sven Huybrechts zendt VTM eentje van Vlaamse makelij uit, terwijl Eén kiest voor een Amerikaanse klassieker met ‘Saving Private Ryan’. Welke van beide films won destijds het hart van de Vlaamse bioscoopganger?

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Torpedo’ (2019)

‘Torpedo’ speelt zich af in het jaar 1943. Een groep Vlaamse rebellen krijgt een geheime opdracht en moet een lading uranium in een gekaapte duikboot van Congo naar Amerika brengen. Het probleem: ze hebben zelf weinig ervaring met het besturen van een duikboot. Hun enige interesse is het uitmoorden van Duitse nazi’s. Dat leidt tot intriges, spanning maar evenzeer humor aan boord.

Toen regisseur Sven Huybrechts, zoon van sportcommentator Carl Huybrechts, zijn script voorlegde aan verschillende producenten of partners, geloofde niemand echt in het project, omdat het té ambitieus was. En ook best veel geld zou kosten voor een Vlaamse productie van een regisseur die bijna geen ervaring had. Van de 3,5 miljoen euro die nodig was om de prent te realiseren, heeft het productiehuis zelf nog een deel moeten ophoesten en nog was het budget nipt. Oplossing: de producers hebben vaak zelf een handje toegestoken bij het (op)bouwen van de set.
 
De film trok volk naar de cinemazalen, en dat is deels te danken aan A-sterren als Koen De Bouw, Ella-June Henrard, Joren Seldeslachts, Bert Haelvoet, Sven De Ridder, Vic De Wachter én Gilles De Schrijver: een ijzersterke cast. De Bouw omschreef ‘Torpedo’ in een promo-interview in Humo als een “dwaas, megalomaan jongensavontuur”.
 
De film werd wisselvallig ontvangen door de Vlaamse filmpers: volgens Het Nieuwsblad ging ‘Torpedo’ ondanks de Vlaamse topcast kopje-onder en ook volgens De Morgen “zonk” de prent, deels dankzij de “eenzijdige personages”. Filmfreak.be hekelde de “clichés van het genre” die de revue passeerden. Daartegenover stond MUDOO, dat de film vijf sterren gaf en sprak over “een absolute gamechanger voor de Vlaamse film”. Ook het publiek lustte er wel pap van: met zo’n 100.000 bioscoopbezoekers in 2019 was ‘Torpedo’ een bescheiden schot in de roos. Ter vergelijking: de meest succesvolle film dat jaar, ‘F.C. De Kampioenen 4: Viva Boma!’, haalde na slechts één weekend 131.500 bezoekers.
 
Bekijk ‘Torpedo’ vanavond om 20u30 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

‘Saving Private Ryan’ (1998)

‘Saving Private Ryan’ begint met de landing in Normandië op D-Day. Kapitein Miller moet het hoofd bieden aan de Duitse vestingen op het strand. Na een bloederig gevecht is er een zekere Ryan omgekomen. Tijdens het opmaken van de rouwbrieven naar de families van gesneuvelde militairen, ontdekt het ministerie van Oorlog dat er nog twee Ryans zijn omgekomen. Aangezien het broers van elkaar zijn, treedt de speciale regeling in werking dat de overlevende broer James naar huis mag. Het probleem is dat paramilitair James Ryan in de chaos van D-Day ergens in Frankrijk is gedropt, en niemand lijkt precies te weten waar…
 
Akkoord, ‘Torpedo’ met ‘Saving Private Ryan’ vergelijken is van de pot gerukt. Alleen al qua budgetten spelen beide films in andere league: ‘Torpedo’ had amper 3,5 miljoen euro ter zijner beschikking, terwijl ‘Saving Private Ryan’ kon bogen op een budget van 70 miljoen dollar en internationale steracteurs als Tom Hanks en Matt Damon. De film was een absoluut prijsbeest en leverde wereldwijd zo’n 481 miljoen dollar op. “My God! Dit is een van de beste films die ik ooit heb gezien en ik speel erin mee!”, reageerde Tom Hanks naar verluidt toen hij ‘Saving private Ryan’ voor het eerst zag.
 
Vlaamse cijfers zijn er niet, maar over heel België lokte ‘Saving Private Ryan’ destijds zo’n 934.000 bezoekers naar de bioscopen. Daarmee staat de oorlogsprent op de 32ste plaats in de lijst van best bezochte films in België ooit. Als we het Waalse en Brusselse aandeel op zo’n 50% schatten en dat wegdenken, is het duidelijk dat ‘Saving Private Ryan’ destijds een pak meer Vlamingen naar de bioscoop wist te lokken dan ‘Torpedo’. Maar dat is misschien geen verrassing.
 
Bekijk ‘Saving Private Ryan’ vanavond om 21u30 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top