De sociale impact van 'Zorgen voor mama'

Films | Dinsdag kan je op Eén kijken naar de laatste aflevering van de spraakmakende documentairereeks ‘Zorgen voor mama’. Daarin bezocht Kristel Verbeke zes moeders die in armoede leven en er ondanks alle tegenslagen alles aan doen om hun kinderen een beter leven te geven. De impact van het programma wordt nu al duidelijk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ex-K3’tje Kristel Verbeke getuigde enkele maanden voor haar programma ‘Zorgen voor mama’ op de buis kwam al over haar eigen moeilijke jeugd. Haar gezin had het vroeger niet breed na de scheiding van haar ouders. In diezelfde periode verloor ze ook haar beide zussen. Ze herinnerde zich vooral de veroordelende blikken, maar wist daar zoals we intussen weten aan te ontsnappen. Met haar programma wilde ze het taboe helpen doorbreken.
 
In ‘Zorgen voor mama’ bezocht Kristel zes moeders die elk twee tot zeven kinderen grootbrengen. Alle zes moeten ze leven van een schamele uitkering of een loon dat amper meer opbrengt dan zo’n uitkering. Kristel benaderde hen met respect om te horen welke uitdagingen zij ondervinden en hoe zij er uiteindelijk toch in slagen om de eindjes aan elkaar te knopen. Moeder van drie Stefanie bijvoorbeeld, slaat zelfs maaltijden over zodat haar kinderen wel altijd kunnen eten.
 
Kristel was er niet alleen om een lens te richten op de miserie en de veerkracht van de moeders, maar ook om hen te helpen. Samen met sociaal werker Claudia en straathoekwerker Joost probeerde ze de moeders bij te staan met raad en daad. “We hopen dat er iets positiefs uit komt”, zei Joost in een interview over het programma.

En dat blijkt aan de vooravond van de laatste aflevering het geval te zijn. Doordat de gezinnen de cameraploeg in hun privéleven binnen lieten, is er alvast een conversatie opgestart. De moeders, maar ook zij die hen proberen te helpen, hebben een platform gekregen om te pleiten voor meer begrip. “Tenzij je in het klooster intreedt, is armoede geen keuze”, vertelde Joost in HUMO. Dr. Leen Van Brussel van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw pleitte naar aanleiding van het programma dan weer voor meer ondersteuning in Knack.
 
En voor Stefanie, die het ontbijt laat staan zodat haar kinderen altijd kunnen eten, is de hulp wel erg concreet geworden. Lokale bakker Kenneth Van Hoesen uit Helchteren heeft haar een jaar lang elke dag een gratis brood. De ‘warme bakker’ stelt daarmee een gebaar dat hopelijk ook anderen kan aanzetten tot wat barmhartigheid.
 
In de laatste aflevering gaan Kristel en Joost nog eens langs bij Daniëlle, waar ze uitgebreid kennis maken met haar zevenkoppige kroost. Negen magen vullen, iedereen tijdig op school krijgen, het huishouden runnen… ze doet het met de glimlach, maar makkelijk is het toch niet. Claudia trekt intussen nog eens naar Beringen om Stefanie en haar man Alessio een duwtje in de rug te geven.
 
Bekijk de laatste aflevering van ‘Zorgen voor mama’ op dinsdag 1 juni om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top