Saartje Vandendriessche voelt zich goed als gastvrouw van ‘Saartje’: “Leuk, maar spannend”

Films | De nieuwe talkshow ‘Saartje’ op Pickx+ is goed en wel afgetrapt. De eerste twee afleveringen zijn de wereld ingestuurd, dus spraken wij met gastvrouw Saartje Vandendriessche om te horen wat ze vindt van haar nieuwe rol als talkshowpresentator. “Ik was in het begin een beetje onzeker, maar de puzzelstukjes zijn heel mooi op hun plaats gevallen”, zegt ze.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Saartje Vandendriessche kennen we allemaal als de sportieve en competitieve, maar immer sympathieke televisiemaakster achter ‘Op de man af’ en reportages in ‘Vlaanderen Vakantieland’. Een praatprogramma presenteren was voor haar een nieuwe uitdaging. “Normaal maak ik vooral actieprogramma’s, nu is het echt een studioprogramma. Dat is voor mij iets nieuws. Ik wist eerst niet zeker of ik dat wel zou kunnen, maar ik ben er wel voor de volle honderd procent in gevlogen. En het kwam allemaal goed, het ging erg natuurlijk.”
 
Hoe zijn de reacties op de eerste afleveringen?
 
Saartje Vandendriessche: “Het is nog beter dan mijn verwachtingen. Nadat we een pilootaflevering hebben opgenomen, was iedereen mega-enthousiast. Dan wist ik dat het in orde zou komen. Ik heb ook wat hulp gekregen van iemand die schermgezichten coacht. Dat is iemand die ik echt vertrouw en waar ik veel steun aan heb, dus zij heeft gekeken wat er goed liep en wat niet. Ze zei meteen dat het goed ging, dat ik genoeg luisterde, dat ik de juiste vragen stelde ... Dat gaf me meteen een pak meer vertrouwen. Ook gasten die in de volgende afleveringen zullen langskomen hebben al erg positief gereageerd op het programma. De gasten vinden het leuk dat ze de kans krijgen om hun verhaal te doen zonder dat alles heel hard gestuurd wordt. Ze moeten zich niet inhouden en dat vind ik fijn.”
 
Door het format worden de gesprekken minder voorbereid dan in een klassieke talkshow. Draagt dat bij tot die open sfeer?
 
Saartje: “Dat klopt. Aan de hand van kernwoorden die tijdens het programma gedropt worden, wordt het gesprek wat gestuurd. Ik en de gasten weten op voorhand niet welke woorden dat zullen zijn. Zo kunnen de gesprekken ineens een compleet andere wending krijgen. Dat is het fijne eraan, maar het maakt het ook niet makkelijk voor mij. Ik moet maar op mijn poten terecht zien te komen. Dat is ook heel spannend.”
 
“Op die manier moeten we niet echt vissen naar het privéleven van de gasten. Ik heb als presentator niet het gevoel dat ik het gesprek in een bepaalde richting moet sturen omdat er dingen zijn die ik zeker van hen wil horen en dat geeft aan de mensen in de sofa een veilig gevoel. Daardoor vertellen ze iets vrijer. Ze mogen gerust een uitgesproken mening geven of wat vertellen over de dingen des levens, dat kiezen ze zelf. Tegelijk heb ik ook vaak een mening over de onderwerpen en ik laat het niet na om die te geven. Ik vertel ook al eens over mijn ervaringen. Daardoor voelt het gesprek minder aan als een interview en meer als wat keuvelen in de huiskamer.”

Gevoel voor humor

Welke openhartige getuigenissen uit de eerste afleveringen blijven je bij?
 
Saartje: “Riadh Bahri heeft bijvoorbeeld heel openhartig gesproken over zijn coming-out en over hoe zijn familie daarop gereageerd heeft. Het was echt heel mooi om dat eens in zijn geheel te horen, ook omdat zijn verhaal nog niet eerder helemaal verteld was. We hebben uitvoerig gesproken over LGBTQ+. Het is waanzinnig om te horen wat iemand als Riadh die in Brussel woont, moet meemaken. Zoals hij met homohaat te maken krijgt, dat is confronterend om te horen.”
 
“In het interview met Alex Agnew en Margriet Hermans was comedy een duidelijke link. Zij hebben een heel verschillend gevoel voor humor en daar ging het ook vaak over. Maar dan naar het einde van het gesprek toe, wordt duidelijk dat ze elkaars humor wel enorm kunnen appreciëren. Dat zag je heel hard evolueren tijdens die aflevering, dat vond ik heel mooi. Toen het kernwoord ‘kinderen’ viel, sprak Alex als vader over zijn dochter, over hoe hij zich voelde toen hij haar voor het eerst in zijn handen had. Dat was heel mooi, en Margriet heeft natuurlijk haar dochter Celien met wie ze een heel sterke band heeft. Het moest ook niet altijd vrolijk zijn, soms voeren we ook diepe gesprekken over zware onderwerpen.”
 
Hoe zijn de gasten gekozen?
 
Saartje: “We kiezen gewoon altijd voor mensen die een interessant profiel hebben en die het achterste van hun tong laten zien. Ze moeten daarom geen open boek zijn, maar het is wel een pluspunt als het open, warme mensen zijn die durven uitkomen voor hun mening. Er is altijd een link tussen de gasten en we vinden het fijn als die op het eerste gezicht niet overduidelijk is. We willen dat de kijker er iets van kan bijleren. Gelukkig ben ik wel altijd op voorhand op de hoogte van die link, zodat ik toch niet helemaal blind aan het gesprek begin. En ik weet gewoonlijk ook wel waar de gasten mee bezig zijn, zodat ik hen in het begin een beetje kan schetsen voor het publiek.”
 
Werk je intussen aan toekomstige projecten?
 
Saartje: “Ik heb net een programma opgenomen waarvoor ik drie weken in een bos heb gezeten met een bushcrafter. Dat programma zou in het najaar op Eén moeten komen. Daarnaast ben ik een ontwikkelaar van formats en ik heb onlangs nog een paar programma’s gepitcht die heel interessant kunnen zijn. Dus er komt zeker nog iets aan.”Meer weten over de gloednieuwe zender Pickx+ en hoe je ‘Saartje’ en andere exclusieve programma’s als Proximus TV-klant kan bekijken? Lees hier meer.

Ontdek hier alles over de wekelijkse gasten bij 'Saartje':

Week van LGBTQ in de eerste aflevering van 'Saartje'
Deze gasten worden verwelkomd in de studio van ‘Saartje’
Deze week in ‘Saartje’: Alex Agnew en Margriet Hermans
Moora Vander Veken en Nic Balthazar op de sofa van ‘Saartje’

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top