Rocky Balboa: van derderangsbokser naar de top van Hollywood

Films | Sylvester Stallone maakte in de jaren 70, 80 en 90 furore met de Rocky-films, waar hij de rol van bokser Rocky Balboa vertolkte. Vandaag de dag zijn deze films nog altijd populair en kregen ze een modern jasje met ‘Creed’. Proximus Pickx trekt zijn bokshandschoenen aan en knokt zich een weg doorheen de acht films die er al zijn gemaakt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste film zag het levenslicht in 1977 en vertelde het verhaal van een amateurbokser die zich weet op te werken naar de top. Hij mag het zelfs opnemen tegen wereldkampioen Apollo Creed. Die film was een enorm succes en won drie Oscars. Stallone werd een filmster en 'Rocky' is tot op heden nog altijd populair. De film vertelt meer dan het verhaal van een bokser die naar de top weet door te stoten. Doorheen de zes films met Rocky als bokser zijn er ook nevenverhalen. De thema’s liefde (met zijn vrouw Adrian) en vriendschap (Apollo Creed, trainer Mickey en schoonbroer Pauly) komen aan bod, en er is de bij momenten moeilijke band met zijn zoon. Dat is een rode draad doorheen de laatste films van Rocky. De kwetsbaarheid van Rocky werd ook mooi weergegeven.

Dat de films een succes waren bij het grote publiek was geen toeval. Een film waarbij de underdog het wint van de grote favoriet scoort altijd, zeker als daarover nog een emotioneel sausje wordt gegoten. Het werkte en na de eerste film in 1977 kwamen 'Rocky II' (1979), 'Rocky III' (1982), 'Rocky IV' (1985) en 'Rocky V' (1990) uit. Een groot deel van het succes was ook te danken aan de muziek. Filmcomponist Bill Conti zorgde met zijn muziek voor een legendarische scène. Rocky ging trainen en daar werd het lied ‘Gonna Fly Now’ onder gezet met als slotakkoord de beelden op de trappen. Daar werd een stukje filmgeschiedenis geschreven.

Stukje filmgeschiedenis

De vierde Rocky-film is wellicht de meest legendarische. Rocky neemt het op tegen de Rus Ivan Drago. Het was de Verenigde Staten tegen de Sovjet-Unie, een Koude Oorlog in de film. Dat lag er vingerdik op, maar het werkte wel. 'Rocky IV' werd daarom een cultfilm en velen zullen ongetwijfeld al gehoord hebben van de strijd tussen Balboa en Drago. Ze schreven daardoor toch filmgeschiedenis en de film kreeg daardoor een cultstatus. Na 'Rocky V', de wellicht minst goede film uit de franchise, ging het slot erop.

In 2006 kwam Rocky Balboa na zestien jaar uit zijn pensioen. In de zesde film, 'Rocky Balboa', gaat Rocky op late leeftijd nog een gevecht aan met de huidige wereldkampioen... Die film was wellicht een brug te ver en velen dachten dat het nadien over en out was voor de bokser.

Creed zorgt voor nieuwe impuls

Niets was minder waar, want in 2015 kwam 'Creed' uit. Die film deed het goed, met Adonis Creed in de hoofdrol. Hij is de zoon van Apollo Creed en wil dat Rocky hem gaat trainen. In deze film werden alle ingrediënten gebruikt die de eerste Rocky-films zo goed maakten en het publiek kon deze invalshoek wel smaken. 'Creed II' was ook een succes met de strijd tegen Viktor Drago, de zoon van Ivan Drago die Adonis zijn vader Apollo vermoordde in de ring.

De fans mogen alvast uitkijken naar 'Creed III', die in november 2022 uitkomt. Michael B. Jordan, die in de huid kruipt van Adonis Creed, zal daar zijn debuut als schrijver en producer maken.

Bekijk ‘Rocky’ op 4 juni om 22u45 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top