‘The Handmaid’s Tale’: vijf verschillen tussen de serie en het boek

Films | ‘The Handmaid's Tale' is eindelijk terug voor een vijfde seizoen en je kan het vanaf 16 september exclusief op Pickx+ bekijken. De perfecte gelegenheid dus om terug te blikken op het boek waar het allemaal mee begon, geschreven door Margaret Atwood in 1985. Er zijn namelijk veel verschillen tussen de roman en de bewerking voor het kleine scherm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

June

De serie is op veel punten tamelijk trouw aan de roman. Het algemene plot is dezelfde: een religieuze sekte, de broeders van Jacob, heeft na een staatsgreep de macht gegrepen in de Verenigde Staten. Ze maakten gebruik van de moeilijke context, de mensheid die te kampen had met milieuproblemen en een aanzienlijke daling van de vruchtbaarheid. De laatste vruchtbare vrouwen worden van hun rechten beroofd en tot seksuele slavernij gedwongen bij de families van de heersers, met als enig doel een kind geboren te zien worden.
 
Ook in het boek volgen we het dagelijkse leven van een van die zogenaamde dienstmaagden, Offred, met haar voortdurende angst in deze huiveringwekkende situatie. De hoofdpersoon in het boek en die in de serie zijn echter heel verschillend. In de roman wordt Offreds voornaam nooit onthuld, terwijl de serie haar vanaf de eerste aflevering June noemt. June is veel rebelser en vastberadener dan haar alter ego op papier. Maar omdat de roman in de eerste persoon is geschreven, wordt de lezer echt ondergedompeld in haar gedachten, angsten en herinneringen, wat de spanning van het plot verhoogt.
 
June is niet het enige personage dat veel meer uitgediept is in de show, het is praktisch het geval voor iedereen. De meest in het oog springende voorbeelden zijn waarschijnlijk Janine, Nick of zelfs tante Lydia.

De flashbacks

Waar de roman redelijk besloten is, zowel in het heden, in Gilead als in Offreds gedachten, gaat de serie veel verder. Die laat bijvoorbeeld de oorsprong van Gilead zien en hoe deze totalitaire samenleving is ontstaan. Door middel van flashbacks zien we hoe de rechten van vrouwen hen beetje bij beetje werden ontnomen. De serie geeft Serena en Fred ook een veel belangrijkere rol in de opbouw van Gilead. Serena zou een boek hebben geschreven over de plaats van de vrouw in de traditionele waarden, waardoor ze een publiek figuur is geworden. Zij was degene die met het idee kwam van vruchtbaarheid als een nationale bron. In de serie zijn Fred en Serena dus verbonden door een gemeenschappelijk doel en delen ze een veel diepere relatie dan in het boek. Overigens zien ze er op het scherm, om voor de hand liggende redenen, ook veel beter en jonger uit dan in het oorspronkelijke plot.

De relatie tussen Nick en June

Het personage van Nick bestaat in de roman, maar is toch veel mysterieuzer dan in de serie. Aangezien het boek alleen verteld wordt vanuit het perspectief van Offred/June, is het moeilijk te weten wat deze veel discretere Nick voelt. Offred merkt de seksuele spanning tussen hen al heel vroeg in het verhaal op, en de twee delen een hartstochtelijke kus. Net als in de serie regelt Serena een seksueel rendez-vous om meer kans te hebben een kind te verwekken, en dit markeert het begin van de relatie tussen Nick en Offred. Maar we krijgen geen informatie over Nicks visie, of zijn verhaal.
 
In de serie leren we dat hij een spion is voor Gilead, een Oog. Flashbacks laten zijn verleden zien en hoe hij in deze positie terecht is gekomen, terwijl hij wordt afgeschilderd als een goed mens. Op het scherm is hij verliefd op June en organiseert hij haar ontsnapping zo snel als hij kan.

Baby Nichole

In de serie wordt June zwanger van haar geheime relatie met Nick. Ze bevalt, in het tweede seizoen, van een baby die de Waterfords Nichole noemen. De intrige rond het kind is rijk en gaat door tot het vierde seizoen dat komt. In het boek is dat niet zo. Hoewel Offred tijdens een gesprek met Nick zinspeelt op een mogelijke zwangerschap, vertelt de roman ons niet of dit waar is. Het einde van het boek is hetzelfde als het einde van het eerste seizoen. De Commandant heeft Offred naar een bordeel gebracht en Serena komt erachter. Dus June is meegenomen door een busje. We weten niet of ze eruit is gekomen of niet en bovendien, of ze inderdaad zwanger is. Nogmaals, de serie verkent veel meer narratieve mogelijkheden dan de roman.

Het einde van Gilead

Na dit open einde wordt het boek afgesloten met een symposium van historici die de samenleving van Gilead bestuderen. Ze bespreken een getuigenis die op tapes is opgenomen en verborgen op de route van de vrouwen, die voor hun ontsnapping werd gebruikt. Dit einde suggereert dat Gilead gevallen is en dat deze periode een onderwerp van studie is geworden. De gevonden tapes zijn van Offred, waarop ze haar verhaal vertelt. Dit detail werd overgenomen in het boek, want in seizoen 3, neemt June tapes op voor Luke. Zij vertelt hem niet alles over haar leven in Gilead, maar laat hem wel weten dat Nichole het kind is dat zij en Nick samen gekregen hebben. Het blijft te hopen dat de show ook zal leiden tot het einde van de onderdrukking!

Maak je klaar voor het vijfde seizoen van 'The Handmaid’s Tale’, vanaf 16 september exclusief te zien op Pickx+ en in de Pickx Mix catalogus.

Lees hier alles over 'The Handmaid's Tale'!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top