17: Erwin Vandenbergh verrast wereldkampioen Argentinië op het WK van 1982

Sport | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. In onze reeks van meest memorabele Rode Duivels-momenten zijn we aanbeland bij misschien wel een van de meest bekende goals ooit die gescoord werd door een Belg. In 1982 verrasten de Rode Duivels namelijk vriend en vijand door in de openingsmatch van het WK wereldkampioen Argentinië te kloppen met 1-0. Erwin Vandenbergh zorgde voor de enige treffer.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een afwezigheid van twaalf jaar waren de Rode Duivels in 1982 opnieuw van de partij op een WK. De Belgen, die in 1980 nog de finale bereikten op het Europees kampioenschap, speelden in Spanje de openingswedstrijd van de Wereldbeker tegen regerend wereldkampioen Argentinië. Een loodzware opdracht voor het elftal van Guy Thys. Zeker omdat de Argentijnen ook nog eens met Diego Maradona een nieuwe superster aan hun arsenaal toevoegden.

“Wij hadden in dat duel weinig te verliezen'', zegt ex-spits Erwin Vandenbergh over de match. “Elk punt dat we behaalden was pure winst. Onbewust speelde het idee dat we zwakker waren dan de Argentijnen en dat we het heel moeilijk zouden hebben.” Maar de Belgen vonden de underdogpositie best goed, wat zou blijken tijdens de partij.

Gebrek aan respect

In de aanloop naar het WK van 1982 in Barcelona speelde Vandenbergh zeven WK-kwalificatiewedstrijden waarin hij vijf keer de netten deed trillen. Eens op het WK liet Vandenbergh nog maar eens zien dat hij een neus voor doelpunten had. In de legendarische openingswedstrijd tegen Argentinië maakte Vandenbergh op aangeven van Frank Vercauteren – en met de gevleugelde woorden van commentator Rik De Saedeleer "daar is em, daar is em"- het enige doelpunt. Het was wel het enige doelpunt van Vandenbergh op vijf wedstrijden van dat WK.

De zege smaakte extra zoet omdat de Argentijnen vooraf nogal neerkeken op de Rode Duivels. "Die Argentijnen leken mij zo ontspannen toen we in spelerstunnel klaarstonden", herinnert Vandenbergh zich. "Die Belgen gaan we straks opeten", leek de mentaliteit bij de Argentijnen. "Wij werden letterlijk als stront bekeken", voegde ex-Rode Duivel Luc Millecamps nog toe. “Daardoor is er iets ontstaan in de groep waardoor we zeiden: "Mannekes, we gaan ervoor"."

Geen schilderij van Dali

“Die zege was een surplus waar we niet op hadden gerekend”, zegt Vandenbergh daarover. “Toch hadden wij geen idee van de impact in België. Pas achteraf toen ik thuiskwam en de verhalen hoorde, drong het tot mij door.''

De goal van Erwin Vandenbergh was de eerste goal in een openingsmatch sinds 1962. "Er was afgesproken dat de eerste doelpuntenmaker een schilderij zou krijgen van Salvador Dali. Als dat een speler van Argentinië was geweest, dan zou die dat misschien ook echt gekregen hebben. Maar ik heb dat schilderij nooit gezien. Nooit."

De winnende treffer ging de geschiedenis in als één van de bekendste goals ooit gemaakt door de Rode Duivels, maar de rest van het toernooi was minder glorieus. België werd uiteindelijk groepswinnaar, maar vloog er de volgende ronde al meteen uit. Polen en de Sovjet-Unie bleken te sterk.Meer kippenvelmomenten?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top