'Jumanji: Welcome to the Jungle' op VTM: hoe de reboot de sequelvloek overwon

Films | Vanavond zendt VTM 'Jumanji: Welcome to the jungle' uit, de avonturenfilm uit 2017 met Dwayne Johnson en Jack Black. De reboot van de legendarische ninetiesfilm, op zijn beurt een verfilming van een kinderboek van Chris Van Allsburg, was een inslaand succes en plaveide de weg voor nog meer 'Jumanji'-films. Proximus Pickx geeft tekst en uitleg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De originele 'Jumanji' was één van de eerste films die de filmkassa's deed rinkelen door middel van CGI (visuele effecten). In 1995 stonden lange wachtrijen voor de bioscopen: iedereen wou neushoorns door stadswijken zien stormen. Nu, decennia later, zijn bioscoopgangers meer gewoon. Je kan ze niet meer verrassen met dinosaurussen in Disneyland of neushoorns in Red Lobster-restaurants. Filmstudio's zoeken maar al te vaak hun toevlucht tot CGI uit gemakzucht – en dat is er soms aan te zien.  

De reboot 'Welcome to the Jungle' is op dat vlak een verademing. De film leunt meer op de personages en de komische dimensie dan op de speciale effecten. De premisse is doordacht: vier archetypische schooljongeren worden in een videospel gezogen (in de film uit 1995 was dat nog een bordspel), en worden de avatars uit de game. De personages en wezens uit het spel gedragen zich volgens de regels van videospelletjes.

Maar er is een verrassende komische twist: in het spel zijn de tieners getransformeerd tot de exacte tegenpool van hun persoonlijkheden uit de echte wereld. Het zorgt voor komische toestanden: de nerd verandert in een gespierde actieheld (Dwayne Johnson), de vrouwelijke nerd in een Lara Croft-achtige superbabe (Karen Gillan), de door looks geobsedeerde barbiepopachtige blondine wordt een papperige, mannelijke boekenwurm (Jack Black).

Vernuftige visuele effecten

Ook voor de acteurs is dit scenario een heerlijk speelveld, waar ze hun gang mee gaan. Johnson krijgt de kans om zijn hypermasculiene zelf in de kijker te zetten, en overtuigt ons zelfs van het idee dat er een schichtige nerd onder zijn gespierde pantser schuilt.

De film komt traag uit de startblokken en is wat lang, maar verveelt geen seconde. De visuele effecten zijn vernuftig, nooit overdadig en indrukwekkend. Als er één zwakke plek is, is het de schurk uit het verhaal, vertolkt door Bobby Cannavale. In termen van présence en angstfactor komt het booswicht nooit in de buurt van de andere CGI-wezens uit de film. Maar nooit mis je die dreiging van de bad guy: de film is simpelweg te meeslepend.
 
In die zin is deze 'Jumanji' een zeldzaamheid: het is beter dan het origineel. Dat was de consensus onder filmjournalisten, en ook het publiek smulde van 'Welcome to the Jungle': wereldwijd bracht de film bijna één miljard dollar op. Uiteraard volgde met 'Jumanji: The Next Level' in 2019 een vervolgfilm. De vierde film in de franchise staat reeds in de steigers. Het vierde hoofdstuk werd rond december 2021 in de zalen verwacht, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Volgens regisseur Jake Kasdan heeft de productie vertraging opgelopen. Wanneer we deel vier op het witte doek zullen zien, is nog koffiedik kijken.Bekijk ‘Jumanji: Welcome to the Jungle’ vanavond om 20u30 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top