'Gangs of New York' op VTM4: de feiten achter het bewierookte misdaaddrama

Films | Vanavond zendt VTM4 'Gangs of New York' uit, het misdaaddrama van Martin Scorcese uit 2002 dat genomineerd werd voor tien Oscars. De film waarvoor acteur Daniel Day-Lewis een slagersopleiding volgde en zich specialiseerde tot messenwerper verhaalt over het bendegeweld in de Big Apple in het midden van de 19e eeuw. Proximus Pickx onderscheidt feit en fictie rond de historische setting.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. De échte 'Gangs Of New York'

Vele bendes die in de film aan bod komen zijn genoemd naar échte bendes die New York in de 19e eeuw onveilig maakten. De Dead Rabbits, de Bowery Boys en de Forty Thieves bestonden allemaal echt. De klederdracht, wapens en gedragingen uit de film zijn allemaal waarheidsgetrouw en kenmerkend voor elk van deze bendes.

Het personage van Daniel Day-Lewis, Bill “The Butcher” Cutting, is gebaseerd op bendeleider Bill Poole, die even berucht was als het fictionele personage.

Cara Seymour vertolkte in de film de rol van de mythische Amerikaanse crimineel Hell-Cat Maggie. Zij was naar verluidt een beruchte figuur in het district Five Points in Manhattan, en stond te boek als een begenadigd vechter. Haar tanden hadden een puntvorm, haar nagels waren lang en klauwachtig. Ze streed in de vroege jaren 1840 met o.a. de Dead Rabbits tegen rivaliserende bendes uit de Bowery, een buurt in Manhattan.

2. Greenwood Cemetery in Brooklyn

Je kan de graven van de échte spilfiguren die geportretteerd worden in 'Gangs of New York' bekijken in Greenwood Cemetery in Brooklyn. Daar ligt ook de kiem van de film: Scorsese besloot om de film te maken nadat hij graven uit de 19e eeuw bezocht had op enkele New Yorkse begraafplaatsen. De cineast kwam toen tot het inzicht dat sommige delen van de stad veel ouder waren dan andere.

3. Dead Rabbits

De Dead Rabbits zijn geïnspireerd op de Iers-Amerikaanse volksmond anno 1857. Het woord 'dead' is eigenlijk een sterkere betekenis van het woord 'very' en wordt vandaag nog steeds op die manier gebruikt in sommige delen van Ierland en het Verenigd Koninkrijk (cfr. 'dead serious'). Het woord 'rabbit' is dan weer een fonetische verbastering van het Gaelische woord 'ráibéad', wat 'te vrezen man' betekent. 'Dead Rabbits' betekent dan ook 'mannen die zeer te vrezen zijn'.

Bekijk ‘Gangs of New York’ vanavond om 20:40 uur op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top