'Fast & Furious 6' op VTM: zo ziet de toekomst van de miljardenfranchise bomvol adrenaline en testosteron eruit

Films | VTM zendt vanavond om 21u55 'Fast & Furious 6' uit, het zesde deel uit de miljardenfranchise waarin blitse auto's en straatraces de hoofdrol spelen, naast Vin Diesel, wijlen Paul Walker en Dwayne Johnson. Er lijkt maar geen einde te komen aan de immens populaire 'Fast & Furious'-franchise, die om de zoveel jaar een nieuwe film baart. Hoe ziet de toekomst van de filmreeks eruit? Proximus Pickx trok op onderzoek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2001 kwam de eerste film, ’The Fast and The Furious’, uit. Het origineel werd enorm populair in de wereld van de ‘autotuning’. Op dat moment was het ‘uitbouwen’ van auto’s erg in trek. Het was ook de echte start van de acteercarrière van Vin Diesel en Paul Walker, die plots de nieuwe helden van Hollywood werden.
 
Amper twee jaar na de eerste film was er '2 Fast 2 Furious'. De blitse uitgebouwde wagens waren nog altijd de rode draad, maar er kwam toch al een andere verhaallijn. In de eerste film bleven de makers nog in de wereld van de ‘tuning’, nu werd er ook een drugsverhaal aan toegevoegd. Nadien werd die aandacht meer en meer richting die kant verlegd. De prachtige wagens zijn in elke film terug te vinden, maar de actie werd een stuk spectaculairder.
 
Zo werd het potentiële publiek uitgebreid, zeker dankzij de komst van een karrevracht aan bekende acteurs. Auto’s, spierbundels, mooie vrouwen, enorm spectaculaire actiescènes: het bleek een wonderformule die tonnen geld genereerde aan de filmkassa's. In de top twintig van meest succesvolle films aller tijden qua opbrengst prijken twee titels uit de ''Fast & Furious'-reeks: 'Furious 7' en 'The Fate of the Furious'.

Dood van Paul Walker

In 'Fast Five’ maakt spierbundel Dwayne Johnson zijn intrede als agent Luke Hobbs. Plots is Domenic Torretto, gespeeld door Diesel, niet meer de grootste spierbundel. Dat geeft nog een extra dimensie aan de films, want er komt nog meer afwisseling in het succesverhaal: de slechterik stapt over naar de ‘goede’ kant, en dat gecombineerd met een vleugje humor.
 
Daarnaast trekt de film ook aan vanwege het familiale karakter, dé rode draad doorheen alle films. Een warme, knusse groep mensen rondom jou die voor jou door het vuur zouden gaan: het spreekt bioscoopgangers overal ter wereld aan, bewijst de ticketverkoop.

De cast wordt nadien nog meermaals versterkt met vers bloed. In 2013 kom ‘Fast & Furious 6’ uit, en Jason Statham maakt op het einde zijn entree. In het zesde deel hebben Dom, Brian en de rest van het team een hoop geld overgehouden aan een overval in Rio de Janeiro. Ze zijn nog steeds voortvluchtig en wonen nu verspreid over de hele wereld. Hobbs is een criminele organisatie op het spoor onder leiding van Owen Shaw. Wanneer hij ontdekt dat Dom’s ex-vriendin Letty de rechterhand is van Shaw, schakelt hij de hulp in van Dom en zijn team. Ze gaan in de straten van Londen de strijd aan met een bende meedogenloze criminelen.
 
De film deed opnieuw de kassa's rinkelen: het zesde deel was de meest winstgevende film tot dan toe in de franchise. Maar toen sloeg het noodlot toe: tijdens de opnames van ‘Fast and Furious 7’ komt de immens populaire steracteur Paul Walker in zijn vrije tijd om het leven bij een auto-ongeluk. De hele filmwereld is in rouw. De zevende film werd zo één groot eerbetoon aan de overleden acteur.
 
Met ’The Fate of the Furious’ – met Charlize Theron die de cast kwam vervoegen – kwam in 2017 de voorlopig laatste film in de reeks uit. Maar het verhaaltje is nog lang niet uit...

Rooskleurige toekomst

In 2019 verscheen de spin-off 'Hobbs & Shaw', die duidelijk gesmaakt werd door de fans, met een wereldwijde opbrengst van 760 miljoen dollar. In juni van dit jaar verschijnt het negende deel, 'F9', in de zalen. In de cast prijken onder anderen Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, John Cena, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Helen Mirren en Charlize Theron. Geen sterveling die eraan twijfelt dat ook deze film een immens kassucces wordt, zeker nadat de cinemazalen de deuren moesten sluiten tijdens de coronapandemie.

De tiende film staat al in de steigers en wordt gesplitst in twee delen. Maar wat na 'Fast & Furious 11'? Het plan is om de hoofdlijnen van het verhaal af te ronden in het elfde deel. Maar kan een danig populaire en lucratieve filmreeks als 'Fast & Furious' ooit wel de stekker er volledig uit trekken?

Filmstudio Universal is alleszins al aan het experimenteren met content van 'Fast & Furious' buiten het gewoonlijke 'Fast & Furious'-kader, zoals de spin-off 'Hobbs & Shaw' en de animatiereeks voor kinderen 'Fast & Furious: Spy Racers'. Wellicht zal Universal ook definitief die weg inslaan, om één van zijn meest succesvolle franchises levend te houden.

Tot slot wordt er gespeculeerd dat enkele hoofdpersonages uit de franchise hun eigen spin-off zouden krijgen, op het grote of kleine scherm. In de vorm van een film of een tv-serie, naar analogie met advocaat James "Jimmy" McGill uit 'Breaking Bad': waarom niet?

Bekijk ‘Fast & Furious 6’ vanavond om 21u55 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top