Hoe ‘Hidalgo’ de carrière van Viggo Mortensen nieuw leven inblies na ‘Lord of the Rings’

Films | De rol van je leven scoren als hoofdpersonage in één van de meest succesvolle producties aller tijden: het is de droom van zowat elke acteur, maar het kan naast een zegen ook een vloek zijn... Want hoe vermijd je dat je de rest van je carrière nog maar voor één rol bekendstaat, en dat al je andere werk compleet in de vergetelheid raakt? Met ‘Hidalgo’ wist Viggo Mortensen meteen na de laatste ‘Lord of the Rings’ zijn carrière een nieuwe wending te geven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De lijst met acteurs die zich niet konden loswrikken van die ene iconische rol die ze ooit speelden, is erg lang: denk maar aan Daniel Radcliffe die voor eeuwig en altijd Harry Potter zal blijven, Tobey Maguire die we eigenlijk alleen maar kennen als Spider-Man, of Mark Hamill die na zijn rol als Luke Skywalker in ‘Star Wars’ nooit echt een grote rol speelde… Of, om zo maar eventjes zes namen in één klap te noemen: de volledige cast van ‘Friends’.

Toen de Scandinavisch-Amerikaanse acteur Viggo Mortensen een dikke 20 jaar geleden werd gecast als Aragorn in de ‘Lord of the Rings’-trilogie, dreigde ook zijn naam in dat lijstje te belanden. Maar dat liet de acteur niet over zijn kant gaan: hij rustte na het megasucces van de trilogie niet op zijn lauweren en wist de ene glansrol na de andere te versieren. Meteen nadat de laatste ‘Lord of the Rings’ in 2003 was ingeblikt ging hij weer aan de slag, met in 2004 al onmiddellijk een belangrijke hoofdrol in Hidalgo. De film speelde op die manier een niet te onderschatten rol in Mortensens verdere carrière. Niet veel later volgden ook nog pareltjes als ‘A History of Violence’ (2005) en ‘Eastern Promises’ (2007).

‘Hidalgo’ vertelt het verhaal van de legendarische ruiter Frank T. Hopkins en zijn paard Hidalgo. Al eeuwenlang vindt jaarlijks een overlevingsrace van 5000 kilometer plaats in de Arabische woestijn. De organiserende sjeik nodigde (volgens de film althans) in 1890 voor het eerst een Amerikaan uit om deel te nemen aan de legendarische race. Mortensen vertolkte de Amerikaanse ruiter in kwestie. Hopkins wordt voorafgegaan door zijn reputatie: hij wordt beschouwd als de grootste ruiter van West-Amerika. Hij zou aan meer dan 400 races hebben deelgenomen - zonder er ooit één te verliezen - en op die manier een legende zijn geworden. Maar de Arabische race blijkt zelfs voor de ijzersterke Hopkins een extreem zware uitdaging te worden…

De verfilming van het "waargebeurde" verhaal kreeg dan wel kritiek vanwege het gebrek aan historische nauwkeurigheid – de makers gingen nogal creatief om met de historische feiten en brachten een geromantiseerde, overdreven versie van de werkelijke geschiedenis – maar dat maakt deze film niet minder meeslepend. De sterke acteerprestaties en dialogen, prachtige landschappen en niet aflatende spanning maken deze film het bekijken meer dan waard!

Bekijk ‘Hidalgo’ op dinsdag 4 maart om 22u30 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top