Klassieke muziek in je favoriete films

Films | Is klassieke muziek uit de mode? Helemaal niet! Al jarenlang gebruiken films klassieke muziek om hun beste scènes meer karakter te geven. Hier is een blik op enkele van de grootste klassieke meesterwerken in je favoriete films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Titanic

Beeld je in: Jack Dawson, passagier op de Titanic in april 1912, betreedt de mythische zaal met zijn majestueuze trap en lichtkoepel, en op de achtergrond speelt het tijdloze 'Blauwe Donau' van Johann Strauss Jr. Zou deze scène er even goed uitgezien hebben zonder een van de beroemdste melodieën uit het klassieke repertoire? Het stuk wordt nog steeds elk jaar gespeeld tijdens het beroemde nieuwjaarsconcert in Wenen. In 'Titanic', past het perfect in het decor.

A Clockwork Orange

In dit meesterwerk uit 1972 geeft Stanley Kubrick een ereplaats aan klassieke muziek. Beethoven, Rossini, Rimsky-Korsakov en Henry Purcell met zijn ‘Funeral of Queen Mary’ zijn allemaal aanwezig in de film. Alle stukken zijn strategisch geplaatst zodat ze actief deelnemen aan de ontplooiing van de scènes. Iets wat zowel toeschouwers als recensenten zeker konden smaken.

The Shining

In 'The Shining' gebruikte regisseur Stanley Kubrick Pendericki, Bartok en Berlioz. Die laatste is het meest memorabel omdat zijn stuk tijdens de opening van de film speelde. De kijker volgt de auto van de familie Torrence naar een hotel dat verloren ligt in de bergen. De klim lijkt eindeloos en de muziek doet de rest. De klanken doen je sidderen en beven, en zetten meteen de toon voor deze thriller die gebaseerd is op een roman van Stephen King.

'The Shining' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Shutter Island, enz.

Hoe kunnen we het onvoltooide strijkkwartet van Gustav Mahler in 'Shutter Island' niet noemen? De psychologische thriller wordt prachtig onderbroken door deze melodie die perfect aansluit bij het plot. In ‘Apocalypse Now’ was het dan weer Richard Wagners ‘Ride of the Valkyries’ dat de film aanvulde. Natuurlijk mogen we ook Richard Strauss in 'Space Odyssey' met 'Also sprach Zarathustra' en Claude Debussy in de eerste 'Twilight'-film niet vergeten.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top