'Ma Rainey's Black Bottom' en 'Nomadland'... dit waren de grote winnaars van de BAFTA's!

Films | Afgelopen weekend was het tijd voor de British Academy Films Awards, beter bekend als de BAFTA’s. Voor de allereerste keer wordt de show opgedeeld in twee delen, dat zich spreidde over zaterdag en zondag. Proximus Pickx maakt een round up van de grootste prijsbeesten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zaterdag

Veel van de technische prijzen werden op zaterdag uitgereikt, terwijl de hoofdprijzen nog een dagje moesten wachten. ‘Ma Rainey's Black Bottom’ was de grote winnaar op de openingsavond van de 2021 BAFTA Film Awards, met twee gouden maskers. De film met Viola Davis en Chadwick Boseman in de hoofdrollen won in de categorie ‘make up & hair’ en ‘costume design’. Andere mooie overwinningen waren voor ‘Mank’ (production design), ‘Tenet’ (special visual effects) en ‘Sound of Metal’ (sound). Wist je trouwens dat ‘Sound of Metal’ ook een Belgische link heeft? Het Belgische productiehuis Caviar co-produceerde deze aangrijpende muzikale dramafilm over een drummer die langzaam maar zeker zijn gehoor verliest.
 
De ceremonie werd gepresenteerd door tv-presentatrice Clara Amfo. Zij startte de show met een hulde naar Prince Philip, die vrijdag op 99-jarige leeftijd overleed. "Namens de BAFTA zijn wij zeer bedroefd over het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, de hertog van Edinburgh, op vrijdag. De hertog was meer dan zestig jaar geleden de allereerste president van de BAFTA. Het was de steun van Prins Philip en Hare Majesteit de Koningin gedurende deze jaren die het in veel opzichten mogelijk maakte dat de BAFTA in moeilijke tijden kon blijven bestaan en hier vandaag, in 2021, kan zijn”, aldus Amfo. "De hertog van Edinburgh neemt een zeer speciale plaats in in de geschiedenis van de BAFTA en hij zal worden gemist. Onze gedachten zijn bij zijn familie."
 
De festiviteiten werden afgesloten door Noel Clarke, voormalig ‘Doctor Who’- en huidig ‘Bulletproof’-ster, die een gepassioneerde toespraak hield bij het in ontvangst nemen van de Outstanding British Contribution to Cinema Award. "Dit is voor de ondervertegenwoordigden. Iedereen die thuis zit en gelooft dat hij meer kan bereiken. Dit is voor mijn zwarte jongens en meisjes daarbuiten die nooit geloofden dat dit hen kon overkomen", zei Clarke.
 

Zondag

Zondag was het dan zover: dan werden de belangrijkste BAFTA-prijzen uitgereikt waaronder de prijs voor beste film, beste acteur, beste actrice, beste regisseur en beste cinematografie. Maar liefst drie van die vijf prijzen waren voorbestemd voor de film ‘Nomadland’. 

Deze Amerikaanse dramafilm won de BAFTA-award voor de beste film en gaf daarmee die andere kanshebber ‘The Father’ met Anthony Hopkins het nakijken. In ‘Nomadland’ volgen we het leven van Fern (Frances McDormand), een Amerikaanse weduwe van middelbare leeftijd die tijdens de afgelopen recessie in de Verenigde Staten haar job verliest en besluit te gaan leven als een nomade. Voor haar unieke acteerprestatie won Frances McDormand gisteren een BAFTA voor beste actrice terwijl regisseur Chloë Zhao een BAFTA won voor beste regisseur. Ook de cinematograaf werd in de bloemetjes gezet, want ‘Nomadland’ won ook de prijs voor de beste cinematografie.

Wie had gehoopt op een toevloed aan prijzen voor de Brits-Franse dramafilm ‘The Father’ met Anthony Hopkins zal wellicht teleurgesteld zijn: ondanks talloze nominaties, kon enkel Anthony Hopkins de prijs voor beste acteur in de wacht slepen in een film waarin hij op prachtige wijze een dementerende vader speelt. De scenaristen van de film, Florian Zeller en Christopher Hampton, vielen ook in de prijzen: zij kregen van de Britse Jury een BAFTA-award voor beste bewerkte scenario.

De Pixar-animatiefilm ‘Soul’ en de Britse komedie ‘Promising Young Women’ sleepten zondag ook twee BAFTA-beeldjes in de wacht. ‘Soul’ won de awards voor beste tekenfilm en muziek terwijl ‘Promising Young Women’ de prijs won voor beste Britse film en beste scenario.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top