'Miss Congeniality' op Play5: deze films over missverkiezingen dragen het kroontje

Films | Vanavond zendt Play5 'Miss Congeniality' uit, de blockbuster uit 2000 met Sandra Bullock, over een FBI-agente die undercover gaat als kandidate bij Miss United States. Proximus Pickx dook voor de gelegenheid in het filmarchief, op zoek naar het kruim der cinematografische missverkiezingen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Little Miss Sunshine

'Little Miss Sunshine' is een fijn komedie’tje. Het is er zelfs een die Oscars heeft gekregen, wat niet evident is voor een komedie. 'Little Miss Sunshine' gaat over, jawel, een dysfunctionele familie waarvan het dochtertje – niet bepaald een sprankelende schoonheid – absoluut wil meedoen aan een junior missverkiezing. Ze wordt daarin gesteund door het hele gezin, en niet in het minst door de excentrieke opa, een zalige rol van de 75-jarige Alan Arkin, goed voor een Oscar.

Het zou heel makkelijk geweest zijn om hier een soort neerbuigende sociale satire van te maken, een beetje lachen met een bepaald soort Amerika, maar het regisseurskoppel – en ook in het echte leven een koppel – Jonathan Dayton en Valerie Faris maakten van 'Little Miss Sunshine' een warme, positieve, lieve film waar je constant met een ontspannen glimlach naar zit te kijken. Als Prozac waarvoor je geen voorschrift nodig hebt.
 

Drop Dead Gorgeous

Deze komedie uit 1999 onder regie van Michael Patrick Jann is uitgegroeid tot een ware cultfilm. Hoewel de film geen commercieel succes was, verklaarde actrice Allison Janney dat ze meer fans aantrekt door haar rol in 'Drop Dead Gorgeous' dan voor haar met een Emmy bekroonde rol in 'The West Wing'.
 
De plot draait rond een missverkiezing (de 'Sarah Rose Cosmetics Mount Rose American Teen Princess Pageant') die plaatsvindt in het fictieve dorpje Mount Rose en waaraan honderden meisjes meedoen. Verschillende kandidates komen echter in verdachte omstandigheden te overlijden. De film focust op kandidates Amber Atkins (Kirsten Dunst), die het geld nodig heeft, en Rebecca 'Becky' Ann Leeman (Denise Richards), de dochter van voormalig winnares Gladys Leeman (Kirstie Alley). Die laatste wendt elke gemene, oneerlijke en levensgevaarlijke truc aan om haar dochter aan winst te helpen.

Hoewel de mockumentary bij zijn release geen potten kon breken, leerde het publiek over de jaren heen de donkere humor meer en meer te appreciëren. Zoals goede wijn rijpt deze komedie uitstekend.

Misbehaviour

De Miss World-verkiezing propageert zich als het summum van vrouwelijke schoon, dat voor de keurende ogen van de wereld paradeert. In 1970 was het schoonheidsconcours het best bekeken tv-programma ter wereld. De dan net opgerichte Women’s Liberation Movement beschouwt het gebeuren als een vernedering voor de vrouw en besluit om keet te schoppen op het seksistische evenement in Londen. Het protest beïnvloedt de uitslag, resulterend in de allereerste kroon voor een zwarte vrouw.

De Britse cast, met Keira Knightley als speerpunt, staat garant voor een paar krachtige scènes in dit waargebeurde relaas over feminisme en de poging van enkele heroïsche demonstranten om op te komen voor hun waarden en principes. De Britse film ontbeert wat pit, maar de luchtige toon helpt dan weer om de ernstige geschiedenisles over dit sociale thema behapbaar en onderhoudend te maken, ook al ligt het moralistisch randje er soms iets te vingerdik op.

‘Misbehaviour’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus Pickx. Naar de VOD catalogus van Proximus Pickx? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!Ontdek 'Miss Congeniality' vanavond om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top