The Recruit (VTM 4): een "amusante prent" over de Amerikaanse inlichtingendiensten

Films |
Vanavond zendt VTM 4 'The Recruit' uit, een spionagethriller uit 2003. Colin Farrell vertolkt de hoofdrol van een computerexpert die door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA wordt gerekruteerd. Hoewel sommige critici best tevreden waren over de film, kwamen de opmerkelijkste recensies over de film van niemand minder dan... enkele CIA-agenten. Ze vonden de film vooral "amusant". Proximus Pickx laat deze mysterieuze mannen en vrouwen aan het woord.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Amusant

"De film is best amusant om te kijken, maar niet veel van wat er in 'The Recruit' gebeurt, zie je in het echt", steekt CIA-analist John A. van wal in het tijdschrift Studies in Intelligence. Volgens de inlichtingenofficier zijn de scènes waarin Farrell getraind wordt weinig realistisch. Waar in de film vooral de focus ligt op wapentraining, gevechtsporten en infiltratietechnieken, moeten echte CIA-agenten vooral ervaring opdoen in contraspionage (het detecteren van spionageactiviteiten), persoonlijke contacten leggen met 'targets' en rapporten schrijven. "Maar eerlijk gezegd zou een film met een echte CIA-training geen blockbuster zijn", besluit de geheime agent.
 
Voor veel geheime agenten was de strijd tegen terrorisme de grootste motivatie om te solliciteren bij de CIA. Zo ook bij John. "'The Recruit' speelde geen wezenlijke rol bij mijn beslissing om voor hen te werken. Ik zou de film toch aanraden aan elke kandidaat-inlichtingenofficier maar enkel voor zijn amusementswaarde."

Vertier

Volgens geheim agent Clifford L. vinden vele CIA-werknemers deze film maar kolder, maar voelt de inlichtingendienst zich niet te beroerd om 'The Recruit' elke keer te vertonen in de bus die stagiairs nemen als ze voor het eerst een training volgen. "Toch vind ik de film interessant, maar eerder als ontspanning na een dag vol stress." 
 
"Tijdens onze training hebben mijn collega's en ik deze film veel bekeken. We gaven uitgebreid commentaar op de fouten en lachten met een paar zaken die ons heel onrealistisch leken. Zo moesten de hoofdpersonages eens een nachtelijke parachutesprong maken. We waren stikjaloers, want dat mochten we nooit doen tijdens onze training!", aldus de man. "Als ik nu terugkijk naar mijn training, denk ik dat er andere films zijn die beter zijn. Bijvoorbeeld 'Spy Game' met Brad Pitt. 'The Recruit' is voor mij eigenlijk gewoon vertier."

Kunstmatig maar soms correct

Volgens inlichtingenofficier Lucy B. komt het verhaal af en toe onrealistisch en kunstmatig over, in vergelijking met de praktijk bij echte inlichtingendiensten. "Wat me vooral opviel na de tweede keer dat ik de film keek, was dat hoofdrolspeler James paranoïde trekjes vertoonde tijdens zijn CIA-training. Maar dankzij mijn ervaring bij deze inlichtingendienst kon ik sommige scènes wel beter plaatsen, waar de gemiddelde kijker meer moet nadenken."
 
Ondanks enkele minder realistische scènes, vindt Lucy wel dat de training op bepaalde gebieden waarheidsgetrouw is weergegeven. "Een aantal elementen van de training waren helemaal correct, dat komt ongetwijfeld omdat de makers van de film vooraf hebben overlegd met CIA-agenten", legt Lucy uit, zonder verder in details te (mogen) treden.
 
Bekijk 'The Recruit' op 23 maart om 20.40 uur op VTM 4 of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top