De beste films over tijdparadoxen

Films | Deze zondag is geen dag zoals de anderen, want we vieren de internationale dag van de wiskundige constante p, oftewel Pi. Proximus Pickx is uiteraard op de afspraak en biedt je een selectie films aan waarin het gaat over wiskunde, de constante van Archimedes en tijdelijke paradoxen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Cube 2: HyperCube / Cube Zero

De eerste 'Cube'-film is een iconische low budget-thriller die zinspeelde op een verband met hogere wiskunde, maar de film was vooral gedenkwaardig vanwege zijn unieke kameromgeving en dynamische valkuilen. In latere films hebben de regisseurs het verhaal van de Kubus uitgebreid en onthulden ze dat de Kubus is gemaakt als een kwantumtransportexperiment en bestaat in wat een paradox lijkt te zijn. Deze low budget-sequels behoren tot de meest ambitieuze en opwindende pogingen om het idee van kwantumsnaartheorie in sci-fi te integreren.

Predestination

Ethan Hawke speelt de rol van een agent die kan tijdreizen en die zowel het verleden als de toekomst afreist om misdaden te stoppen. Dit is een epische film qua omvang en visie, die een grote interesse heeft in de moraliteit van technologie en hoe deze de personages in de film beïnvloedt. ‘Predestination’ is een slimme en aangrijpende film die veel vragen over tijdreizen stelt en er zelfs een paar beantwoordt. En als je Star Trek hebt gezien, ben je zeker bekend met het concept van de predestinatie paradox, die de kern van de film vormt.

12 Monkeys

'12 Monkeys', van de visionaire regisseur Terry Gilliam, is een neo-noirfilm. De prent gaat over het personage van Bruce Willis, James Cole. Dat is een gevangene die in een ondergrondse gevangenis in een post-apocalyptische wereld leeft. Cole wordt gedwongen terug in de tijd te gaan om de opkomst van een dodelijk virus te voorkomen, maar terwijl hij het verleden verkent, weet hij steeds minder zeker wie of wat hij kan vertrouwen. Het is een surrealistische reis door de tijd met een vernietigende openbaring in het derde deel.

Ontdek '12 Monkeys' op Netflix, via de tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx! Meer info over de Netflix-optie vind je hier terug.

Looper

Deze thriller is volledig gebaseerd op het concept van een tijdparadox. In de nabije toekomst stuurt de maffia moordenaars naar het verleden om bepaalde doelwitten te doden. Joe, gespeeld door Bruce Willis, doet zijn best om ze te doden. Tot de jonge Joe zich realiseert dat de maffia de cirkel rond wil maken door hem de oudere versie van zichzelf te laten doden. Regisseur Rian Johnson brengt ons een versie van tijdreizen die werkt binnen de grenzen van de wereld die hij creëert. Hij stelt ons zelfs tevreden met een gedenkwaardige scène die de draak steekt met het idee om tijdreizen uit te leggen.

Primer

'Primer' is een low budget-film - er zijn nauwelijks speciale effecten en geen grote actiescènes - die de kijker niet bij de hand probeert te nemen. Toch is het waarschijnlijk de film die tijdreizen en zijn paradoxen op de meest uitgebreide manier aanpakt. Geschreven, geregisseerd en uitgevoerd door wiskundestudent en ingenieur Shane Carruth, beschrijft de film zo realistisch mogelijk wat de gevolgen van tijdreizen zouden kunnen zijn. De film won de Grand Jury Prize op het Sundance Film Festival, niet slecht voor een film met een budget van amper 7.000 dollar!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top