'Nomadland' en 'Rocks' slepen zeven nominaties in de wacht bij de Bafta's

Films | De nominaties voor de British Academy Film Awards, oftewel de Bafta's, zijn bekend. De films 'Nomadland' en 'Rocks' behoren tot de grootste kanshebbers om met een van de belangrijkste filmprijzen van Europa naar huis te trekken. Beide prenten kregen zeven nominaties achter hun naam.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Nomadland' volgt het verhaal van Fern (gespeeld door Frances McDormand) die als ontslagen weduwe de beslissing neemt om met een camper door Amerika te trekken. Tijdens haar reis merkt ze op hoezeer het Amerikaanse westen aan het veranderen is. 'Rocks' tenslotte gaat over Olushola, bijgenaamd Rocks, die in een flat woont in Londen, samen met haar jongere broer Emmanuel en hun alleenstaande moeder. Die laatste kijkt eigenlijk nauwelijks om naar Rocks, die haar vrije tijd daarom vooral doorbrengt met haar schoolvrienden. Maar op een dag verandert alles in haar leven. Haar moeder laat de twee in de steek en Rocks staat er alleen voor.

Concurrentie van o.a. 'Promising Young Woman'

Hoewel 'Nomadland' en 'Rocks' tot nu toe de hoofdvogel hebben afgeschoten qua nominaties, zullen beide films nog stevige concurrentie krijgen. 'The Father', 'Mank', 'Minari' en 'Promising Young Woman' kregen namelijk maar één nominatie minder.
Die laatste is een heuse Me Too-thriller, met Carey Mulligan als vrouw die wraak neemt op de mannen die haar vriendin hebben verkracht.

Ook de film 'The Mauritanian', over een man die na de aanslagen op 9/11 werd opgepakt door de Amerikaanse regering, kreeg meerdere nominaties. Samen met 'The Dig' kreeg 'The Mauritanian' vijf nominaties.

Vier vrouwen genomineerd voor Beste Regisseur

Tot slot verdient ook nog de Bosnische film 'Quo vadis, Aida?' een vermelding. 'Quo vadis, Aida?' werd genomineerd voor twee Bafta's en vertelt het trieste verhaal over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Dat kostte meer dan 7.000 moslimjongens en -mannen het leven. 'Quo vadis, Aida?' is dit jaar tevens de Bosnische inzending voor de Oscars.

Het valt op dat er dit jaar veel niet-witte acteurs en regisseurs genomineerd zijn. Hiermee lijken de Bafta's gehoor te geven aan de kritiek van de afgelopen jaren, toen dit nauwelijks gebeurde. Dit leidde onder meer tot de protestactie #BaftasSoWhite. Ook opmerkelijk: vier van de zes genomineerden voor de award van Beste Regisseur zijn vrouwen. Onder meer Chloe Zhao, regisseur van 'Nomadland', maakt kans op het beeldje. Vorige week won ze deze prijs nog op de Golden Globes.

De uitreiking van de Bafta's vindt plaats op 11 april.Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top