‘La Danseuse’ op Canvas: dit zijn de beste dansfilms aller tijden

Films | De jonge Marie-Louise droomt ervan om actrice te worden in het Parijs van begin 20ste eeuw. Tijdens een optreden creëert ze per toeval de 'Serpentine Dance'. Ze groeit plots uit tot een fenomeen. Het is de premisse van ‘La Danseuse’, dat vanavond op Canvas te zien is. Naar aanleiding van dit pareltje ging Proximus Pickx op zoek naar de beste dansfilms aller tijden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dirty Dancing

Now I've had the time of my liiiiiife. Dit lied, al even aanstekelijk als sensueel, is verantwoordelijk voor meer dan één puberkus op schoolbals overal ter lande. De song was voor het eerst te horen in de film ‘Dirty Dancing’, in de finale dansscène van Jennifer Grey met de knappe Patrick Swayze (ja, dezelfde man die hartjes sneller deed slaan in ‘Ghost’).
 
Het dansjuweeltje, dat uitkwam aan het eind van eighties, blijft tijdloos. Het staat nog steeds overeind in het steeds langer wordende rijtje dansfilms. Meer nog dan een verhaal over dans, vertelt de film over de bekommernissen van een rijk, 17-jarige meisje dat tracht te ontsnappen aan haar controlerende ouders en verstikkend sociale milieu.

Step Up

Twintig jaar later, in 2006 meer bepaald, vormt dans weer een brug tussen twee schijnbaar tegengestelde werelden. Tyler Gage, alias Channing Tatum, groeit op in een voorstad van Baltimore, terwijl Nora Clark, vertolkt door Jenna Dewan, haar jonge jaren doormaakt met haar bourgeois gezinnetje.
 
De ene zoekt zijn heil in de hiphop, terwijl de ander lessen in de klassieke dans krijgt op een prestigieuze school, gefinancierd door de ouders. Die twee paden kruisen elkaar, en al snel slaat de vonk over.
 
De dansfilm werd voorzien van vijf vervolgdelen.

La La Land

Mia droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Tussen het serveren van koffies door holt ze van de ene auditie naar de andere. Jazzmuzikant Sebastian speelt piano in sjofele clubs om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor beiden lijkt het leven waar ze op hopen ver weg. Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood?
 
Deze romantische musical (2016) van Damien Chazelle met Emma Stone, Ryan Gosling en John Legend won maar liefst zes Oscars, waaronder die voor beste actrice in een hoofdrol en beste regisseur.

Black Swan

Balletdanseres Nina maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth, staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.
 
Dit drama (2010) van Darren Aronofsky met Natalie Portman, Mila Kunis en Vincent Cassel was goed voor de Oscar voor beste actrice in een hoofdrol en vier andere Oscarnominaties.

Grease

De Australische Sandy brengt haar vakantie door in Amerika. Daar wordt ze verliefd op Danny. Maar aan alle goede dingen komt een eind, zo ook aan de vakantie. Als haar ouders besluiten om toch in Amerika te blijven, komt Sandy heel toevallig op de highschool terecht waar Danny ook op zit. Als zij hier achter komt, is haar geluk maar van korte duur, want de Danny van vakantie blijkt op school een stoere bink te zijn die bij de T-Birds hoort. En daarom heeft hij een bepaald imago hoog te houden. Sandy probeert vriendschap te sluiten met de populairste meiden van de school, de Pink Ladies. Maar door haar truttige voorkomen blijft zij een eenling. Een verandering is nodig.
 
De musical (1978) van Randal Kleiser met John Travolta, Olivia Newton-John en Stockard Channing was goed voor een Oscarnominatie voor beste muziek.
 
Bekijk ‘La Danseuse’ vanavond om 22u05 op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top