Wie viel in de prijzen tijdens de 78ste Golden Globe Awards?

Films | Afgelopen nacht was het dan eindelijk zover: de 78ste Golden Globe Awards. Hoewel 2020 een woelig jaar was voor de televisie- en filmindustrie, kwamen toch enkele toppers uit de bus die hun prijs (via videochat) mochten claimen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was op z’n minst een speciale avond te noemen, aangezien het de eerste keer was dat de ceremonie virtueel plaatsvond. Genomineerden belden vanuit hun living in via videochat en het publiek dat wel aanwezig mocht zijn, bestond uit eerstelijnsverzorgers die al een jaar op de frontlinie vechten tegen het coronavirus.
 
De awards werden dit jaar uitgereikt door Tina Fey and Amy Poehler. De twee gastvrouwen bevonden zich echter op twee verschillende plaatsen: een in New York City en een in Los Angeles. Een wel heel uitgebreide social distance. 

Grootste prijsbeesten

De topprijs van de avond, die voor beste dramafilm, werd toegekend aan ‘Nomadland’. De film vertelt het verhaal van een vrouw van in de zestig die alles is kwijtgeraakt tijdens de Grote Recessie. Ze besluit om door het Amerikaanse Westen te gaan trekken en als moderne nomade in een busje te gaan leven.
 
Niet enkel de film viel in de prijzen, want ook regisseur Chloé Zhao mocht met het beeldje voor beste regisseur naar huis gaan (thuis blijven dus). Zhao is de tweede vrouw ooit die de prijs in ontvangst mag nemen. De eerste was Barbra Streisand in 1983. “Ik werd verliefd op het maken van films en het vertellen van verhalen omdat het ons de kans geeft om samen te lachen en te huilen, van elkaar te leren en meer empathie voor elkaar te hebben.”
 
De andere grote prijs van de avond, die voor beste komedie of musical, ging naar een iets verrassendere genomineerde: ‘Borat Subsequent Moviefilm’. Het vervolg op ‘Borat’ uit 2006 mag nu dus een Golden Globe op zijn naam schrijven. Schrijver en acteur Sacha Baron Cohen nam eveneens de award voor beste acteur in een komedie of musical in ontvangst.

Winnende series

‘The Crown’ was de grote winnaar in de televisiecategorieën en won in totaal vier prijzen, waaronder die voor beste dramaserie. Josh O'Connor en Emma Corrin wonnen allebei een acteerprijs voor hun rol van respectievelijk prins Charles en prinses Diana. Toen ze haar prijs in ontvangst nam, zei Corrin: “Bovenal wil ik Prinses Diana heel erg bedanken. U hebt me meer medeleven en empathie bijgebracht dan ik me ooit had kunnen voorstellen.”
 
Gillian Anderson werd uitgeroepen tot beste bijrolspeelster in de serie voor haar vertolking van voormalig premier Margaret Thatcher.
 
‘The Queen’s Gambit’ won beste limited serie. De ster ervan, Anya Taylor-Joy, werd ook uitgeroepen tot beste actrice in een limited serie.

Vielen ook in de prijzen:
 
Beste bijrol limited series: John Boyega, ‘Small Axe’
Beste televisieserie, komedie of musical: ‘Schitt’s Creek’
Beste televisie acteur, komedie of musical: Jason Sudeikis, ‘Ted Lasso’
Beste televisie actrice, komedie of musical: Catherine O’Hara, ‘Schitt’s Creek’
Beste prestatie door een acteur in een televisieserie: Mark Ruffalo, ‘I Know This Much Is True’
Beste prestatie door een acteur in een dramafilm: Chadwick Boseman, ‘Ma Rainey’s Black Bottom’
Beste prestatie door een actrice in een dramafilm: Andra Day, ‘The United States vs. Billie Holiday’
Beste bijrol (mannelijk) in een film: Daniel Kaluuya, ‘Judas and the Black Messiah’
Beste bijrol (vrouwelijk) in een film: Jodie Foster, ‘The Mauritanian’
Beste prestatie door een actrice in een komedie of musical: Rosamund Pike, ‘I Care A Lot’
Beste geanimeerde film: ‘Soul’
Beste soundtrack: Trent Reznor, Atticus Ross en Jon Batiste voor ‘Soul’
Beste scenario: Aaron Sorkin, ‘The Trial of Chicago 7’
Beste titelsong: ‘Io Sì (Seen)’ in ‘The Life Ahead’
Beste buitenlandse film: ‘Minari’
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top