In welke internationale films speelt België een belangrijke rol?

Films |

België mag dan wel een speldenknop groot zijn op de wereldkaart. Toch is ons landje zeer goed vertegenwoordigd als het op internationale uitstraling in films aankomt. Proximus Pickx verzamelde bekende en minder bekende films waarin België een hoofd- of een bijrol speelde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Monuments Men (2014)

Een groep Amerikaanse kunstkenners wordt door de toenmalige president Franklin D. Roosevelt opgeroepen om een speciale militaire eenheid te vormen. Hun missie? Belangrijke Europese kunstwerken redden uit de klauwen van de nazi’s en vervolgens terug te brengen naar hun rechtmatige eigenaars, waaronder België. 

George Clooney, Matt Damon, Bill Murray en Cate Blanchett zetten alles in het werk om heel wat gestolen Europese kunstschatten terug te vinden. Eén van de belangrijkste kunstwerken die in de film moet teruggevonden worden is Het Lam Gods van de Belgische gebroeders Van Eyck.
 

In Bruges (2008)

Ray (Colin Farrell) en Ken (Brendan Gleeson) zijn twee Britse huurmoordenaars die zich verstoppen in Brugge nadat een opdracht in Londen mislukte. In afwachting van een nieuwe case brengen ze tijd door in deze pittoreske stad die Ray maar niets vindt. Ken vindt het echter geweldig en ziet hoe Ray met zijn onstuimigheid geen blijf weet in Brugge.

De Ierse schrijver en regisseur Martin McDonagh schreef ‘In Bruges’ met de stad Brugge in het achterhoofd. Hij liet het dan ook niet na om Brugges mooiste kantjes een grote rol te geven in de film. Omdat de tragikomedie een internationaal succes was, ontving de stad de daaropvolgende jaren een pak meer bezoekers dan normaal, dit tot grote vreugde van de stad.

 

JCVD (2008)

Jean-Claude Van Damme zit aan de grond. Zijn acteercarrière is niet veel soeps meer en hij wordt langzaam maar zeker uitgerangeerd uit Hollywood. Als hij op een dag naast een felbegeerde rol grijpt, besluit hij zijn koffers te nemen en terug te keren naar zijn thuisland België. Daar hoopt hij rust te kunnen vinden, maar dat valt flink tegen.

Met het autobiografische ‘JCVD’ keert ‘The Muscles from Brussels’ terug naar het Brusselse Schaarbeek: de plaats waar het voor hem allemaal begon. Hij brengt met deze film een ode aan de wijk waar hij een flink deel van zijn leven heeft doorgebracht en die voor altijd in zijn hart zal blijven zitten. 

Daens (1992)

De Belgische priester Adolf Daens (Jan Decleir) keert in 1888 terug naar zijn geboortestad Aalst. Daar ziet hij hoe de plaatselijke bevolking lijdt onder de barre werkomstandigheden die rijke fabrieksdirecteuren hen oplegt en ze verder in de armoede verglijden. Daens pikt dit niet en stelt de wantoestanden aan de kaak. In deze kruistocht voor meer gelijkheid maakt hij vele vijanden, waaronder ook zijn eigen katholieke kerk.

Regisseur Stijn Coninckx zette in samenwerking met acteurs Jan Decleir, Antje de Boeck, Johan Leysen en Michael Pas dit epische verhaal van schrijver Louis Paul Boon op de internationale kaart. In 1992 werd Daens genomineerd voor de ‘Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top