Vijf dingen die je nog niet wist over Sandra Kim

Muziek | Na enkele jaren van stilte staat Sandra Kim terug in de schijnwerpers en komt haar muzikale carrière weer op gang. De Luikse zangeres is ook een van de gezichten van de nieuwe Instagram- en Facebook-filter van Proximus Pickx. De perfecte gelegenheid om terug te blikken op vijf feiten die je misschien nog niet wist over de artiest.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dubbele nationaliteit

Zoals bijna alle artiesten heeft de zangeres een artiestennaam voor zichzelf gekozen. Dus Sandra's echte achternaam is niet Kim, maar Caldarone. Zoals haar naam doet vermoeden, heeft ze Italiaanse roots. Ze werd geboren in Saint-Nicolas, bij Luik, en nam pas op haar 18de de Belgische nationaliteit aan, eens de wet het toeliet. Ze was dus nog geen Belg toen ze ons land vertegenwoordigde op Eurovisie.

Enige Belgische winnares

In 1986 werd Sandra Kim een internationale ster door op slechts 13-jarige leeftijd het Eurovisiesongfestival te winnen. De jonge zangeres verleidde de Europeanen met haar hit ‘J'aime la vie’, waarvan wereldwijd 1,4 miljoen exemplaren werden verkocht.
 
Tot op heden is Sandra Kim de enige Belgische artieste die het Eurovisie Songfestival gewonnen heeft. Ze is ook de jongste winnares in de geschiedenis van de wedstrijd. Voor de goede orde: haar managers hadden tegen de organisatoren beweerd dat ze 15 jaar oud was. Haar overwinning veroorzaakte echter enige controverse en de regels moesten worden gewijzigd, zodat 16 jaar als minimumleeftijd werd vastgesteld.

Een carrière die nooit van de grond kwam

Haar overwinning op Eurovisie was eigenlijk een vergiftigd geschenk. Na het enorme succes van 'J'aime la vie', werd de lat erg hoog gelegd. Het nummer "verstikte haar een beetje", zei Kim achteraf, en haar muzikale carrière kwam nooit van de grond. De zangeres bracht in de jaren '90 verschillende albums uit, die nooit het succes opleverden waarop ze had gehoopt. In 2011 bracht ze het album 'Make Up' uit, in het Frans en Engels, geschreven met grote namen als Adamo, Ozark Henry en Vaya con Dios. Maar het was duidelijk nog niet het moment voor haar grote doorbraak.

Ster in Vlaanderen

Sandra Kim is naar Vlaanderen verhuisd, waar ze meer succes heeft dan in Wallonië. Ze is een beetje beledigd door de slechte ontvangst die ze krijgt in het zuiden van het land. “De Vlamingen hebben me altijd gemogen en dat raakt me! Het doet me goed! In Wallonië heb ik beroepsmatig nooit veel geschenken gekregen.” Haar overwinning in ‘The Masked Singer’ in november 2020 zal er misschien voor zorgen dat de Franstaligen haar talent ook meer zullen erkennen.  

Nog steeds actief

Sandra Kim hoopt nu haar muzikale carrière nieuw leven in te blazen. In november 2020 bracht de zangeres de single 'Who Are You' uit, een cover van de hitsong van The Who. Wegens gezondheidsredenen zal ze echter een tijdlang niet op het podium kunnen staan. Maar 34 jaar na haar deelname aan het Eurovisiesongfestival zou ze wel eens snel weer aan de top kunnen staan.
 
Ontdek Sandra Kim in de Proximus filter door deze link te volgen op je smartphone!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top