Laat de zon in je hart: vijf films die bij deze eerste lenteprik passen

Films | Dezer dagen klimt het kwik naar lokaal 18 graden, terwijl we onlangs nog een stevige winterprik te verduren kregen. 't Kan verkeren. Proximus Pickx voelt dat de lente in de lucht hangt, en serveert dan ook deze vijf toepasselijke filmtips.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Call Me by Your Name (2017)

Noord-Italië, 1983. De familie Perlman brengt de zomer in een mondaine villa aan de rustige Rivièra door. Enige zoon Elio is zeventien en ontdekt volop de liefde. Wanneer Elio's vader de Amerikaanse academicus Oliver in huis haalt om hem te helpen met zijn onderzoek naar de Griekse en Romeinse cultuurgeschiedenis, ontstaat er gaandeweg een fysieke vorm van genegenheid tussen Elio en Oliver. Elio's wereldbeeld gaat aan het wankelen en hij beseft dat de liefde een vat vol geheimen is.

'Call Me By Your Name' is gebaseerd op het gelijknamige boek van André Aciman. James Ivory paste het aan voor het witte doek, met Michael Stuhlbarg, Armie Hammer en Timothée Chalamet in de hoofdrollen, en werd daarvoor beloond met een Oscar.

'Call Me By Your Name' is nog tot 2 augustus 2021 beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus. Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de Proximus VOD catalogus.

The Beach (2000)

'The Beach' is de film bij uitstek om bij weg te dromen! In deze prent uit 2000 gaat Leonardo DiCaprio op zoek gaat naar een mythisch stukje ongerept bounty-strand in Thailand. Het gaat hier over het parelwitte strand van het Thaise eiland Koh Phi Phi Lee. Dit eiland is erg in trek als vakantiebestemming, maar vormt (samen met het andere eiland Koh Phi Phi Don) ook een nationaal park. Koh Phi Phi Lee heeft steile rotswanden die twee ondiepe baaien omsluiten. Ook heeft het eiland een grote ondiepe inham met een klein koraalrif.

Het verhaal: in een goedkoop hotelletje in Bangkok maakt de Amerikaanse rugzaktoerist Richard kennis met Daffy, een dertiger die getekend is door jarenlang druggebruik. Hij beweert dat hij het paradijs op aarde heeft ontdekt. Het is het perfecte strand, ingesloten door steile kliffen en onbereikbaar voor de gewone toeristen. Het is voor hen zelfs verboden terrein. Richard is meteen geïntrigeerd. Hij heeft immers de VS verlaten voor een zoektocht naar de ultieme schoonheid, spanning én gevaar. Diezelfde nacht pleegt Daffy zelfmoord. Als afscheidsgeschenk laat hij Richard een kaart na met de beschrijving naar "The Beach". Samen met het Franse koppel Françoise en Etienne gaat Richard het ultieme avontuur aan. Tijdens hun tocht moeten ze alle drie hun grenzen verleggen en het grote gevaar trotseren.

Vicky Cristina Barcelona (2009)

Deze romantische komedie was een schot in de roos voor de Spaanse actrice Penélope Cruz. Het leverde haar een Oscar op voor haar bijrol als Maria Elena. Ze kreeg bovendien nog een BAFTA en een Goya en de film werd met nog meer dan dertig andere filmprijzen bekroond, waaronder een Golden Globe voor 'beste komedie of musical'. Eén van de ‘hoogtepunten’ van de film was een lesbische seksscène met Cruz en Scarlett Johansson in de hoofdrollen.

In de film trekken Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) samen op reis naar Spanje, waar ze vallen voor de charmes van Juan Antonio (Javier Bardem). Maar dan duikt Juans ex-vrouw op, Maria Elena (Penélope Cruz). En laat het nu net tussen haar en Juan het meest knetteren. Dat mag niet verbazen: Bardem en Cruz werden namelijk verliefd tijdens de opnames van 'Vicky Cristina Barcelona'. Ondertussen zijn de twee al 11 jaar getrouwd en hebben ze 2 kinderen. Het echtpaar blikt dus waarschijnlijk met plezier terug op deze Woody Allen-prent.

Wet Hot American Summer (2001)

Deze cultklassieker bracht niet veel geld in het laatje en vond ook geen genade bij de critici, maar is ronduit hilarisch. 'Wet Hot American Summer' is tegelijkertijd een parodie op en een ode aan de zomerkamp-komedies uit de jaren 80.

Een zomerkamp dreigt vernietigd te worden door een aanstormende massa brokstukken uit de ruimte. Een knettergekke, door hormonen gestuurde groep kampleiders probeert deze laatste dag te redden. De puberende kampers willen echter maar twee dingen op de dag des oordeels: lol en seks. Op de valreep willen de losgeslagen gasten ook nog eens een talentenshow houden.

Dazed and Confused (1993)

'Dazed and Confused' is één van de beste films over tieners ooit gemaakt en speelt zich af op de laatste schooldag van het jaar 1976. Regisseur Richard Linklater legt in deze veelgeprezen maar zelden vertoonde film zijn oor te luister bij een groep volwassenen in de dop en nieuwe eerstejaars. Zijn eerste studiofilm lanceerde een aantal toekomstige sterren als Matthew McConaughey, Milla Jovovich, Parker Posey en Ben Affleck, die vele hoogst vermakelijke dialogen op elkaar afschieten.

Begeleid door een schitterende soundtrack omzeilt 'Dazed and Confused' elke vorm van nostalgie en bejubelt dan ook niet de zogenaamde 'beste jaren van ons leven' maar juist de verveling, angst en opwinding van tieners die wachten op het leven dat komen gaat.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top