Pickx @ the festivals: Dit is hoe Charlotte de Witte een van de beroemdste dj’s uit België werd

Muziek | Charlotte de Witte, de bekendste Belgische dj in de internationale electro- en technomuziek, sluit komende zaterdag de Main Stage van Pukkelpop af. Voor de gelegenheid hebben we enkele hoogtepunten uit haar carrière geselecteerd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Raving George

Al in 2010 begon Charlotte de Witte zich een weg te banen in het milieu. De toen nog altijd maar 18-jarige Gentse koos toen echter voor een pseudoniem als artiestennaam. De keuze viel op Raving George. Op deze manier kon ze haar vrouwelijke geslacht verbergen, vermits vrouwen in het dj-universum toen nog zeldzaam waren. Via deze weg probeerde ze erkend te worden omwille van haar muzikaal talent, niet omwille van haar looks.

Het duurde tot 2015 vooraleer ze aan de wereld zou bekendmaken dat Raving George dus gewoon Charlotte de Witte was. Al snel wordt ze in de technosfeer geduwd, maar met haar electro- en houseklanken erbij creëert ze een soort van eigen pad. Sindsdien volgden de mixes, EP’s, producties, tours en festivals elkaar snel op. Meer recent nog creëerde ze zelfs haar eigen ‘KNTXT’-label.

Festivals

Noem een festival op waar Charlotte de Witte niet present tekent. De persoon die de agenda van de dj moet bijhouden, heeft volgens ons meer dan een fulltime job. Ze behoort tot een van de meest geprogrammeerde dj’s ter wereld. In 2018 begon ze aan een 83-daagse tour waar ze vrijwel door elk continent reisde. In 2019 verscheen ze op 39 festivals. Daartoe behoren echt grote, prestigieuze podia en festivals.

Zo is ze in België een van de symbolische figuren voor Tomorrowland. Haar eerste kennismaking met het festival in Boom kwam er in 2011. Wanneer ze ook prijzen wint op de Red Bull Elektropedia Awards, neemt de carrière een steile wending opwaarts. Het hoofdpodium op Tomorrowland was de volgende stap. Hierdoor kreeg Charlotte de Witte een wereldwijde bekendheid en werd ze een prominent figuur voor het Belgische dance-event.

Ereburger van Gent

Gezien haar talent volgden snel nog meer erkenningen, via tal van prijzen, in de muziekwereld. Dat ging niet onopgemerkt voorbij. Zo werd ze in 2020 namelijk officieel ingehuldigd als ereburger van Gent, een titel die niet voor iedereen is weggelegd. "Ze is een bijzonder iemand, we zetten haar graag in de kijker. Ze verovert de wereld vanuit Gent. Ik heb al veel van haar werk gezien", vertelde een fiere Gent-burgemeester Mathias De Clercq toen. Haar titel werd op toepasselijke wijze gevierd met een uitverkocht optreden in de Kompass Klub.

Girl power

Dat Charlotte de Witte in eerste instantie begon te draaien onder een mannelijk pseudoniem, wil zeggen dat het als vrouw niet altijd makkelijk moet geweest zijn om erkend te worden als topdj. Toch lukte het de Gentse stapje per stapje en jaar na jaar om een bekend merk te worden en vele records te breken.

Zo werd ze eind 2020 verkozen tot de nummer 1 in de ‘Alternative Top 100 DJs 2020’ van DJ Mag. Ze stootte op deze manier Carl Cox van de troon. Het was een heuse primeur sinds 1992. Het was van dat jaar en Smokin’Jo geleden dat een vrouw deze titel nog behaalde.

Beleef Pukkelpop live vanop de eerste rij dankzij Pickx gedurende de hele festivalzomer. Je kan tussen 18 en 21 augustus alle concerten terugvinden op Pickx.be! Of volg het feestgedruis ‘s avonds via de app of op Pickx Live (zender 11). Download de app hier voor Android en Apple.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top