'Bastille Day' op VTM2: terugblik op de glanscarrière van Idris Elba

Series | VTM2 zendt vanavond de actiethriller 'Bastille Day' uit, met o.a. Idris Elba in de hoofdrol. De Britse steracteur heeft sinds zijn acteerdebuut in 1994 heel wat glansrollen vertolkt. Een bloemlezing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1994 deed de toen 22-jarige Elba acteerervaring op met kleine, eenmalige tv-rolletjes, zoals in de Britse reeks 'Crimewatch' en het kinderdrama 'The Boot Street Band'. Een jaar later strikte hij zijn eerste gewichtige tv-rol in de medische dramareeks 'Bramwell', dat zich afspeelde in Victoriaans Engeland.

Zijn vuurdoop op het witte doek kwam er in 1999 met zijn bijrol van Grégoire in de Franse komediefilm 'Belle Maman'. Een jaar later had hij een bijrol in de bescheiden Britse thriller 'Sorted'. Zijn filmcarrière kreeg de wind in de zeilen met zijn bijrol in 'Buffalo Soldiers', die begin september 2001 in première ging. De satirische zwarte komedie over Amerikaanse militairen die gestationeerd zijn in West-Duitsland tijdens de nakende val van de Berlijnse Muur kreeg positieve kritieken, maar was een commerciële flop. Bovendien werd de release uitgesteld tot 2003 door de aanslagen van 11 september dat jaar. Op de set stond Elba samen met topacteurs als Joaquin Phoenix, Ed Harris en Anna Paquin.

'Luther': promotie tot sterrendom

Intussen maakte Elba vooral carrière op het kleine scherm. In 2002 strikte hij een hoofdrol in de gelauwerde HBO-politiereeks 'The Wire'. Hij vertolkte de rol van drugsbaron Russell "Stringer" Bell, die in het derde seizoen vermoord werd. Met zijn rol maakte hij al snel naam bij het Amerikaanse publiek. In de goed onthaalde tv-film 'Sometimes in April', over de Rwandese genocide, kroop hij in de huid van Captain Augustin Muganza. Als kind van een Ghanese moeder en vader uit Sierra Leone heeft Elba Afrikaanse wortels.

Op het witte doek ging het intussen crescendo voor de man. 2007 was een bijzonder druk jaar voor Elba, met rollen in liefst 5 films: 'Daddy's Little Girls', 'The Reaping', '28 Weeks Later', 'American Gangster' en 'This Christmas'. In die eerste twee en die laatste had hij een hoofdrol.

Ook op de buis blijft workoholic Elba bijzonder actief, met een terugkerende gastrol in de Amerikaanse remake van de sitcom 'The Office' in 2009. Als Detective Chief Inspector John Luther in de geprezen Britse politieserie 'Luther' groeide zijn status op het internationale toneel. Hij speelde de hoofdrol vijf seizoenen lang, van 2010 tot 2019, met verve. De rol leverde hem in 2012 een Golden Globe op. Hij werd ook tot vier keer toe genomineerd voor een Emmy.

Heimdall

Elba reeg de filmrollen aaneen: in 2011 stapt hij in het Marvel-universum met zijn rol van de alziende Heimdall in 'Thor'. Een rol die hij meerdere keren zou hernemen, met name in 'Thor: The Dark World' (2013), 'Avengers: Age of Ultron' (2015), 'Thor: Ragnarok' (2017) en 'Avengers: Infinity War' (2018). Zijn vertolking van Heimdall in de überpopulaire superheldenfilms ('Avengers: Infinity War' is de op vier na meest winstgevende film ooit) stuwde zijn populariteit nog meer de hoogte in.

Elba mag zijn filmrollen dan wel voor het uitkiezen hebben, niet elke keuze pakt even gelukkig uit. Zo ontving 'Mandela: Long Walk to Freedom' (2013), waarin Elba de hoofdrol van Nelson Mandela vertolkte, matige kritieken. De biopic bleek ook een box office flop. In 2019 werd de totale miskleun 'Cats' de grond ingeboord door de filmpers.

Sexiest Man Alive

Maar tegenover die flops staan hoofdrollen in superproducties die massaal succes behaalden. Door de jaren heen sierde Elba de affiche van tal van kaskrakers, waaronder de sci-fi horror 'Prometheus' (2012) van Ridley Scott, het Guillermo del Toro-vehikel 'Pacific Rim' (2013), de Pixar-film 'Finding Dory' (2016) en de Disney-klassieker 'The Jungle Book' (2016). In 2019 stond hij op de affiche van de actiekomedie 'Hobbs & Shaw', naast Dwayne Johnson en Jason Statham.

Al die screentime legde hem geen windeieren, want de Britse acteur werd in 2018 door het Amerikaanse magazine People uitgeroepen tot 'Sexiest Man Alive'. De intussen 48-jarige acteur heeft nog tal van projecten op stapel staan, en wij zijn nog lang niet uitgekeken op zijn acteerkunsten.

Bekijk 'Bastille Day' vanavond om 20u40 op VTM2, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top