5 dingen die je nog niet wist over 'Daens'

Films | Vanavond haalt Eén nog eens een goede Vlaamse klassieker van onder het stof. Laat je meeslepen door het verhaal van ‘Daens’. De film van Stijn Coninx was verplicht kijkvoer bij iedereen op school, maar Proximus Pickx vist toch enkele feiten op die je misschien nog niet wist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Matthias Schoenaerts

Nu is Matthias Schoenaerts onze Belgische trots in Hollywood, waar hij naast de grootste sterren speelt. Maar iedereen moet ergens beginnen, en zo stond de vijftienjarige Schoenaerts voor het eerst op de set in 1992, voor ‘Daens’. Hij speelde de rol van Wannes Scholliers, de broer van hoofdpersonage Nette. Een kleine rol, maar soms is dat genoeg om je op weg te helpen.

Eerste Oscarnominatie

Niet enkel Matthias Schoenaerts schopte het tot in Hollywood, ‘Daens’ zelf was daar al eerder. De bekroonde films van Stijn Coninx was namelijk de allereerste Vlaamse film ooit om genomineerd te worden voor een Oscar. Hij dingde mee naar het beeldje in de categorie niet-Engelstalige film. Jammer genoeg haalde de Franse film ‘Indochine’ de overwinning binnen. Het was echter een grote stap voor Coninx, die voor ‘Daens’ alleen maar twee komedies had gemaakt met Urbanus.

Succes in de filmzalen
 
Zestien jaar lang bezat ‘Daens’ een podiumplaats voor meest succesvolle Belgische film. In totaal trokken 848.000 bezoekers naar de bioscoop. Hij was derde in de ranking, met ‘Koko Flanel’ en ‘Hector’ respectievelijk op de eerste en tweede plaats. Uiteindelijk werden ‘Daens’ en ‘Hector’ in 2008 voorbijgestoken door ‘Loft’, van Erik Van Looy.

Musical

De timing was wel erg goed, want ‘Daens’ was als film nog niet goed van zijn troon gestoten of de musical kwam al uit. Op 4 oktober 2008 ging de musical ‘Daens’ van Studio 100 in première in Antwerpen. Ook die voorstelling wist een derde plek te bemachtigen, want hij was de op twee na best bezochte Vlaamse musical. Alleen ‘Les Misérables’ en ‘The Phantom of the Opera’ deden het beter. In 2020 hernam Studio 100 de musical in het pop-uptheater in Puurs, maar door de coronacrisis zijn de voorstellingen op pauze gezet.
 
Leeftijdsverschil
 
Oudere acteurs casten voor een jonge rol is niets nieuws, maar in ‘Daens’ waren de leeftijdsverschillen wel erg groot. Het personage van Nette was in de film namelijk amper 17, terwijl Antje De Boeck, die de rol op zich nam, net geen 30 was. Nettes liefje Jan was niet veel beter, want Michael Pas had zelf ook al 27 jaren op de teller staan.

Bekijk ‘Daens’ op 13 februari om 21u20 op één of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top