‘American Outlaws’ op VTM4: deze acteurs kropen al in de huid van revolverheld Jesse James

Films | Vanavond zendt VTM4 de western ‘American Outlaws’ uit, met Colin Farrell in de rol van de iconische Amerikaanse outlaw Jesse James. Door de jaren heen kropen talloze acteurs in de huid van de beroemde westernbandiet, die in 1882 doodgeschoten werd door zijn eigen bendelid en protegé Robert Ford. Proximus Pickx pikte er enkele vertolkingen uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brad Pitt

Heel soms slaagt een film erin om zo te beklijven, dat het het domein van de loutere ontspanning overstijgt en je de zielenroerselen van de protagonisten, de decorelementen en de opgeroepen sfeer gewoon kan voélen. Je bent meer dan een ooggetuige die het schouwspel vanonder een onzichtbaarheidsmantel gadeslaat.
 
Zo’n film is ‘The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford’. De meeslepende western van Andrew Dominik traceert het bewogen leven van Jesse James (Brad Pitt), de bekendste outlaw in de Amerikaanse geschiedenis, en legt een bijzondere nadruk op zijn bloedig levenseinde en zijn innige band met de jonge Robert Ford (Casey Affleck). Die laatste was een groot bewonderaar van de crimineel, wiens leven hij zelf zou beëindigen met een kogel in de rug.
 
De toewijding en passie die Affleck in zijn rol legt, is een deel van de verklaring voor het succes van de film. De acteur gaf op weergaloze wijze gestalte aan de angstige, twijfelende Ford, die vol gewetensbezwaren en naïviteit een laffe daad stelde in de naam van immanente gerechtigheid. De rol leverde hem een nominatie voor een Oscar en Golden Globe op.
 

Rob Lowe

In ‘Frank & Jesse’ uit 1995 kroop de Amerikaanse acteur Rob Lowe in de huid van James. Hij was ook producer van de western. De film illustreerde de comeback van Lowe na een reeks seksschandalen.
 
De biografische film volgt het leven van Jesse James tegen de achtergrond van de Amerikaanse burgeroorlog. De televisiefilm verscheen oorspronkelijk op de zender HBO. Het vehikel van regisseur Robert Boris kreeg matige kritieken en verdween uiteindelijk in de anonimiteit.
 

Robert Duvall

In 1972 vertolkte filmster Robert Duvall, bekend van klassiekers als ‘To Kill a Mockingbird’, ‘The Godfather’, ‘The Godfather Part II’ en ‘Apocalypse Now’, de rol van James in ‘The Great Northfield Minnesota Raid’. De regie was in handen van Philip Kaufman (‘The Right Stuff’, ‘Henry & June’), die de western een cinéma vérité-stijl meegaf.
 
De film reconstrueerde de beroemde overval van de bende van James en Younger op “de grootste bank ten westen van de Mississippi”, op 7 september 1876 in Northfield, Minnesota. Het verhaal vindt dus plaats na de Amerikaanse Burgeroorlog. De overheid in Missouri had de outlaws James en Cole Younger amnestie verleend, tot ontzetting van de bankiers. James had in het Wilde Westen al een resem bankovervallen op zijn kerfstok staan. Bankovervallen waren nu eenmaal de grootste bron van inkomsten van James, en een oude vos verliest zijn streken niet…
 
Duvall vertolkte de rol met verve, ook al was het eindresultaat geen hoogvlieger. Het verhaal draait ook niet zozeer om de raid zelf, dan wel om het contrast tussen Cole Younger (Cliff Robertson) en Jesse James (Robert Duvall).
 


Bekijk 'American Outlaws' vanavond om 20u40 op VTM4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top