'Lucy', een nieuwe variant op de mythe dat we maar 10 procent van onze hersenen gebruiken

Films |
Vanavond zendt VTM de thriller 'Lucy' uit, een Franse thriller van Luc Besson over een studente (vertolkt door Scarlett Johansson) die betrokken raakt bij een drugsdeal en per ongeluk ontdekt dat ze door een nieuw soort drugs steeds meer van haar hercencapaciteit kan gebruiken. Deze film is hoofdzakelijk gebaseerd op de mythe dat de mens maar 10 procent van zijn hersencapaciteit gebruikt. Proximus Pickx neemt deze mythe kort onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Weerlegd

De mythe ontstond wellicht op de Amerikaanse universiteit Harvard op het einde van de 19de eeuw. Twee psychologen, William James en Boris Sidis, besloten na een studie op een hoogbegaafde jongeman dat mensen maar een fractie van hun verstand gebruiken. Deze theorie werd door de populaire schrijver Dale Carnegie gerecycleerd in een van zijn bekende motivatiespeeches waarin hij zegt dat we maar 10 procent van onze hersenen gebruiken. Sindsdien is de mythe een eigen leven gaan leiden.
 
De theorie dat we een beperkt deel van ons verstand gebruiken, is inmiddels al veelvuldig door wetenschappelijk onderzoek weerlegd. Neurowetenschappers zeggen onder meer dat je bijna geen enkel deel van je hersenen kan beschadigen zonder verlies van fysieke of mentale vermogens. Als we maar 10 procent van onze hersenen zouden gebruiken, zou dat wel mogelijk zijn.

Geen unicum

Hoewel de 10%-mythe al meer dan 100 jaar oud is, werd de theorie opnieuw onder de aandacht gebracht door een artikel in het vakblad Science van de Britse wetenschapsjournalist Roger Lewin op basis van een studie van de Britse kinderarts John Lorber. De arts beschreef het geval van een Engelse student die een IQ van 126 had, maar waarbij een groot aantal hersenkwabben ontbraken door een stoornis van de afvoer van het hersenvocht. Het artikel kreeg al gauw opvolging in een televisiereportage, waardoor de bestaande mythe weer aan populairiteit won.
 
Het duurde dan ook niet lang voor de mythe in films verscheen. Zo kwam in 1986 de Amerikaans-Noorse sciencefictionfilm 'Flight of the Navigator' op het witte doek, over een jonge tiener die na een val in het bos zijn bewustzijn verliest. Tijdens zijn bewusteloosheid gebruiken buitenaardse wezens de hersenen van de tiener  om informatie over verre planeten en levensvormen op te slaan. Ook in de romantische komedie 'Defending Your Life' uit 1991 en 'Limitless' uit 2011 komt dit idee terug.
 
Vanavond zien we de mythe opnieuw verschijnen in de film 'Lucy' van regisseur Luc Besson. Hoewel de film een kaskraker was met een brutowinst van 384 miljoen euro, kwam de film onder vuur van recensenten... uitgerekend omdat de film verwijst naar de 10 procent-mythe.
 
Bekijk 'Lucy' vanavond om 20u40 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top