'Ghost in the Shell', verwesterlijking van een Japans icoon

Films | ‘Ghost in the Shell’ uit 2017 is de Amerikaanse verfilming van een immens populaire Japanse sciencefiction-mangareeks met dezelfde naam. Zowel het originele stripverhaal als de geanimeerde verfilming uit 1995 vertellen diepzinnige en gelaagde verhalen die diepgeworteld zijn in de Japanse cultuur. Het spreekt dus voor zich dat de Amerikaanse filmmakers enkele hordes moesten overwinnen voor hun adaptatie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ghost in the Shell’ gaat over Major, een jonge vrouw wiens persoonlijkheid en gedachten na een vreselijk ongeval in een robotlichaam zijn geplaatst. Zij is de allereerste cyborg en wordt als supersoldaat ingezet in de strijd tegen terrorisme. Haar team krijgt de opdracht om een aantal verdachte overlijdens te onderzoeken, maar hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe meer ze te weten komt over zichzelf. Vragen over menselijkheid en identiteit steken de kop op. Alles speelt zich af in een futuristische stad die geïnspireerd is op Hongkong, dat in de jaren 80 en 90 ook een identiteitscrisis doormaakte toen het Verenigd Koninkrijk het gebied overdroeg aan de Volksrepubliek China.
 
De vergelijking met ‘Blade Runner’ of ‘Westworld’ dringt zich op. Die film en serie behandelen een gelijkaardige thematiek ook door middel van robots, maar dan met een westers publiek voor ogen. De existentiële vragen die door ‘Ghost in the Shell’ opgeworpen worden, zijn dus niet alleen in het Oosten relevant. Hollywood rook mogelijkheden.
 
Margot Robbie werd even genoemd als mogelijke hoofdrolspeelster, maar zij koos uiteindelijk voor ‘Suicide Squad’ en de studio nam Scarlett Johansson aan. Fans reageerden eerst teleurgesteld omdat de rol niet naar een Aziatische actrice ging en lanceerden zelfs een petitie. Voor de rol van Batou, een compagnon van Major, was onze landgenoot Matthias Schoenaerts even in de running, maar die ging uiteindelijk naar de Deen Pilou Asbæk.

Gemengd

De verwachtingen voor de film lagen enorm hoog, vooral omdat zowel de manga als de Japanse tekenfilmversie intussen wereldwijd populair waren. En misschien net daarom waren veel filmgangers van het eerste uur niet tevreden met het eindresultaat. Hoewel de visuele stijl van de film, die sterk aanleunt bij de Japanse versies, algemeen lof krijgt, hadden fans gehoopt dat de karakters van de personages meer diepgang zouden hebben. Al snel vroegen ze om een prequel, die de achtergrond van Major in meer detail zou kunnen bespreken.
 
De eerste reacties waren dus gemengd, maar dat is eigenlijk te verwachten als je een geliefd stukje media van aan de andere kant van de wereld probeert te adapteren. Intussen hebben de flitsende actiescènes en de prachtige setting wel al een groot aantal mensen kunnen overtuigen. En als zij uit honger naar meer ook de tekenfilm uit 1995 opzoeken, dan kan dat alleen maar positief zijn, toch?

Bekijk ‘Ghost in the Shell’ op dinsdag om 20u40 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top