Dolly Parton wordt 75: dit wist je nog niet over deze countrylegende

Muziek |
Countrylegende Dolly Parton viert vandaag haar 75ste verjaardag. De zangeres is vooral bekend van superhits als 'Jolene' en 'I Will Always Love You', maar heeft ook minder bekende zaken op haar palmares staan. Proximus Pickx zocht enkele minder bekende weetjes over Parton op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Verliefd op Johnny Cash

Parton groeide op als dochter van een landbouwarbeider. Haar familie was straatarm toen ze geboren werd. "Mijn vader betaalde de dokter die me op de wereld zette met een zak maïsmeel", vertelde ze daar later over. Het was haar oom Bill die haar talent op jonge leeftijd herkende en haar een gitaar schonk. Hij hielp haar ook een optreden te regelen bij een lokale radiozender in Knoxville, Tennessee. Het publiek wist de optredens van het getalenteerde meisje zo te waarderen dat ze enkele jaren later aan de zijde van haar oom Bill mocht optreden in de beroemde 'Grand Ole Opry' in Nashville. Daar ontmoette ze op 13-jarige leeftijd Johnny Cash, een nog grotere countrylegende.
 
Cash mocht haar optreden aankondigen. Ook achter de schermen klikte het, zo getuigt ze in een recent interview met Big Issue. "Hij zat toen in een slechte periode met zijn drugsgebruik, maar tegelijk vond ik hem  best sexy en aantrekkelijk. Johnny Cash was dus mijn eerste crush", klinkt het. Ze zou de zanger pas in zijn latere jaren hierover vertellen. "We hebben daar nog goed mee gelachen. En het gaf hem ook een kick dat Dolly Parton ooit een boontje voor hem had."
 

Working 9 to 5

Een van haar grootste hits is '9 to 5', een countrynummer dat ze specifiek schreef voor de gelijknamige film uit 1980 waarin ze ook een rol vertolkte. Het nummer is niet alleen een ode aan het doorbreken van het glazen plafond, maar ook een bewijs van de werkethiek van Parton.
 
"Ik heb mijn werklust van mijn vader geërfd, en dat is waarom ik nu ook nog relevant ben. Veel muzikanten leven 's avonds en 's nachts, maar doen niets overdag. Ik ben daarentegen al wakker wanneer de andere mensen nog in bed liggen en ga vrij vroeg slapen. Ik laat geen kans liggen, wellicht is dat een groot deel van de verklaring van mijn succes", vertelt ze hierover.
 

Geen compromissen

Dat de zangeres niet te onderschatten is, wisten we al langer. Een andere gave die La Parton van haar vader heeft, is haar neus voor een goede deal. Op die manier heeft ze een fortuin van miljoenen dollars vergaard, getuigt ze in de Netflix-documentaire 'Here I Am'. Ze laat niet met zich sollen, zo bewijst een anekdote over Elvis Presley waar ze nog regelmatig aan wordt herinnerd.
 
"Na het succes van 'I Will Always Love You' in 1974 wilde Elvis een cover van mijn nummer opnemen. Hij nodigde me uit in zijn studio en ik was zeer enthousiast. Wie houdt nu niet van Elvis?", herinnert ze zich. Haar enthousiasme zou echter snel bekoelen na een telefoontje van "Colonel" Tom Parker, de manager van Elvis. "Hij eiste de helft van de royalty's van het nummer. Ik weigerde. Colonel zei dan dat het volgens de regels was. En ik antwoordde: 'Wel, niet volgens mijn regels!'"
 

Coronavaccin

Weinigen weten dat Dolly Parton een kleine maar niet te onderschatten rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het Moderna-vaccin tegen het coronavirus. Pas in november 2020, na een vermelding in het wetenschappelijk vaktijdschrift New England Journal of Medicine, raakte bekend dat haar stichting "Dolly Parton COVID-19 Research Fund" een miljoen dollar had geschonken aan het wetenschappelijk onderzoek en zo mee het succes bepaalde van het vaccin.
 
De countryzangeres zegt zelf heel opgewonden te zijn door dat nieuws. "Ik ben ongelooflijk trots dat ik iets kon betekenen voor een vaccin dat een oplossing kan zijn voor deze gestoorde pandemie", reageerde ze bij de BBC.
 


Je kan Dolly Parton bewonderen in de kerstfilm 'Christmas on the Square', de documentaire 'Here I am' en haar verhalenserie 'Heart Strings'. Deze vind je terug op Netflix via de tv-optie van Proximus!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top