'The Descendants' op VTM3: hoe Shailene Woodley naar de topklasse promoveerde in Hollywood

Films | Vanavond zendt VTM3 de tragikomische dramafilm 'The Descendants' uit, met onder anderen George Clooney (Matt King) en Shailene Woodley (Alexandra King) in de hoofdrollen. Voor die laatste betekende die film haar definitieve doorbraak op het witte doek: nadien was de Amerikaanse actrice onder meer te zien in de 'Divergent'-saga en in 'The Fault in Our Stars', de verfilming van de bestseller van John Green. Proximus Pickx traceert de opgang van de zwartharige schone.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Woodley begon haar acteercarrière in 1999 met een figurantenrol in de televisiefilm 'Replacing Dad'. Daarna kreeg ze kleine rolletjes toebedeeld in verschillende televisieseries, waaronder 'Without a Trace' en 'Everybody Loves Raymond'. Ze verdiende haar strepen in televisieland met haar rol van Kaitlin Cooper in het eerste seizoen van 'The O.C.', in 2003. Door haar eerste tv-hoofdrol kwam ze in een hogere schuif te liggen in Hollywood: in 2005 werd ze gecast voor de hoofdrol in de familiefilm 'Felicity: An American Girl Adventure', een televisiefilm gebaseerd op de kinderboeken van Valerie Tripp.

Toch bleef haar doorbraak op het witte doek lange tijd uit. In de jaren daarna was ze nog te zien in misdaadseries als 'CSI: NY' en 'Cold Case'. Het was wachten tot 2011 en 'The Descendants', de met een Oscar bekroonde film over een rijke landeigenaar wiens vrouw na een zwaar ongeluk in een terminale coma belandt, alvorens Woodley enkele plaatsjes steeg in de Hollywood-pikorde. De 20-jarige Woodley schitterde in haar rol van de 17-jarige probleemdochter-met-drugsverleden Alexandra King, die vervreemd is van haar vader. Samen met papa Matt trachten Alex en diens jongere zus Scottie om de geheime minnaar van hun comateuze moeder te ontmaskeren.

Met 'The Descendants' kwam de filmcarrière van Woodley in een stroomversnelling terecht.

Rijzende ster

In 2013 verscheen ze naast Miles Teller in de romantische coming of age-film 'The Spectacular Now', waarin ze de moeilijke rol van Aimee Finecky vertolkte. De film werd goed onthaald door de filmpers en won enkele kleinere filmprijzen. Met een budget van amper 2,5 miljoen dollar en een wereldwijde box office van 6,9 miljoen dollar was de productie een bescheiden kassucces te noemen. 

Het jaar nadien volgde een hoofdrol in de mysterieuze thriller 'White Bird in a Blizzard', alweer een moeilijke rol over een tienermeisje wiens leven overhoop gegooid wordt wanneer haar moeder spoorloos verdwijnt. Deze film werd minder goed onthaald door critici en bleef dan ook grotendeels onder de radar.

De rol die haar bekend maakte bij het brede publiek was die van Tris Prior in de 'Divergent'-franchise, de filmreeks die gebaseerd is op de boekenreeks van Veronica Rothin en in 2014 uit de startblokken schoot. De tienerreeks draait rond een wereld waarin de elite de massa onderdrukt en de enige hoop op vrijheid in de handen van de heldhaftige hoofdfiguur ligt – en doet daarmee een beetje denken aan grote broer 'The Hunger Games'. 

Woodley speelt Beatrice (of 'Tris'), een van de vele tieners die op haar zestiende uit een van de vijf groeperingen moet kiezen waarin de stad is verdeeld: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Wanneer Tris ontdekt dat er een samenzwering aan de gang is tegen een bepaalde groep, gaat ze in opstand tegen het regime. Op de set werd Woodley niet alleen herenigd met Miles Teller, ze maakte ook kennis met topactrice Kate Winslet.

In 2017 en 2019 zou ze menig ander topactrice ontmoeten op de set van de gelauwerde HBO-serie 'Big Little Lies'. Met haar hoofdrol van Jane Chapman acteerde ze naast sterren als Reese Witherspoon, Zoë Kravitz, Nicole Kidman en Meryl Streep. Die rol bracht Woodley in aanraking met het kruim van Hollywood, en gaf een boost aan haar status.

Druk 2021

Het succes van de eerste 'Divergent'-film leidde tot een tweede en derde hoofdstuk. Tussenin verscheen ze als de terminale Hazel Grace Lancaster in het aangrijpende 'The Fault in our Stars', over twee tieners, Hazel en Gus, die een wrange humor, een minachting voor het conventionele en de liefde delen. Ze werden verliefd op elkaar bij een steungroep voor kankerpatiënten en proberen het beste uit het leven te halen terwijl de tijd genadeloos wegtikt in hun beider nadeel.

In 2016 sprong Woodley aan boord van de biografische thriller 'Snowden', over het woelige leven van klokkenluider Edward Snowden. Ze vertolkte de rol van zijn vriendin en blogster Lindsay Mills. Ondanks degelijke kritieken flopte de biopic met Joseph Gordon-Levitt in de hoofdrol aan de filmkassa's. 

Hollywood behield het vertrouwen in het jonge tieneridool en dropte haar twee jaar later op een gehavende zeilboot middenin de Stille Oceaan voor 'Adrift', de verfilming van het waargebeurde verhaal over een jong koppel dat in 1983 na een storm op zee 41 dagen op drift was op de oceaan. In de survivalfilm wist Woodley opnieuw te ontroeren met haar portrettering van Tami Oldham, die de beproeving wonder boven wonder overleefde. 

Na haar jongste wapenfeit 'Endings, Beginnings' heeft Woodley nog een pak projecten op stapel staan, die door de coronacrisis even on hold stonden. Zo zal ze dit jaar onder meer te zien zijn in het romantische drama 'The Last Letter From Your Lover' en het drama 'The Mauritanian', met kleppers Jodie Foster en Benedict Cumberbatch in de cast. Die laatste film verschijnt binnenkort. Ze zal dit jaar ook te zien zijn in de highschool-film 'The Fallout'. Daarnaast werd ze gecast voor de misdaadthriller 'Misanthrope' en 'Girl Named Sue', over het waargebeurde verhaal van DEA-agente Sue Webber-Brown die het Drug Endangered Children (DEC) protocol oprichtte.

En nog is het niet gedaan: ze stemde in met het misdaaddrama 'After Exile', waarin ze haar opwachting zal maken naast Shia LaBeouf en Robert De Niro. Ook stapte ze aan boord van 'The Fence', een politieke satire waarbij ze voor de vijfde keer herenigd zal worden met haar maatje Miles Teller.

'The Descendants' is op 15 januari om 20u40 te zien op VTM3.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top