‘Shooter’ op VTM: deze drie sniperfilms schoten ook in de roos

Films | Vanavond zendt VTM de bloedstollende actiethriller ‘Shooter’ uit, een fictief relaas over een voormalige scherpschutter die na zijn militaire carrière een teruggetrokken bestaan leidt in de Rocky Mountains, tot hij op een dag bezoek krijgt van een legerkolonel met een speciaal verzoek. Proximus Pickx ging na welke films de kunst van het scherpschieten of ‘snipen’ het meest realistisch weergeven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

American Sniper (2014)

Chris Kyle (Bradley Cooper) is de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Maar er zit meer achter deze man dan alleen zijn talent als scherpschutter. U.S. Navy SEAL Chris Kyle gaat naar Irak met slechts één missie: zijn wapenbroeders beschermen. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en dankzij de verhalen over zijn heldenmoed krijgt hij al snel de bijnaam 'Legend'.

Maar ook achter de vijandelijke linie groeit zijn reputatie. Er wordt een prijs op zijn hoofd gezet en hij wordt het doelwit van rebellen. Ondanks het gevaar, en de tol die het eist van het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: 'Nooit iemand achterlaten'. Maar eenmaal thuis, komt hij er al snel achter dat het de oorlog is die hij niet kan achterlaten.

Biografische actiefilm (2014) van Clint Eastwood met Bradley Cooper, Sienna Miller en Luke Grimes. Winnaar van één Oscar.

The Hurt Locker (2008)

Een groep Amerikaanse elitesoldaten moet in Irak bommen ontmantelen. Hun leider, sergeant James, is een roekeloos figuur die zich niets aantrekt van de gevaren waaraan zijn manschappen worden blootgesteld. De soldaten proberen hun losgeslagen leider tot rede te brengen terwijl de chaos losbarst.

'The Hurt Locker' mag dan wel geen volbloed 'sniperfilm' zijn, de film is wel erg realistisch. Het script is dan ook gebaseerd op echte gebeurtenissen en je krijgt aspecten van de oorlogsvoering te zien die het televisiejournaal wel eens overslaat: burgers die gedwongen worden om als zelfmoordterrorist te fungeren en de paranoia die tijdens zo’n oorlog onder de bevolking heerst, bijvoorbeeld.

Met name de geroemde sniperscène, waarbij een Amerikaanse patrouille in de Iraakse woestijn in een hinderlaag loopt en een duel tussen scherpschutters ontstaat, is om duimen en vingers bij af te likken. Één van de vele hoogtepunten in de film.

Drama (2008) van Kathryn Bigelow met Jeremy Renner, Anthony Mackie, Guy Pearce, … Goed voor zes Oscars.
 

Jarhead (2005)

In 'Jarhead' volgen we soldaat Swoff (Jake Gyllenhaal), die na een ontnuchterende periode in een Amerikaans opleidingskamp deelneemt aan een missie naar het Midden-Oosten. Als scherpschutter trekt hij door de ondraaglijke hitte, strijdend tegen Iraakse soldaten door de woestijn. Keihard, confronterend en zinloos.

Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Anthony Swofford, waarin hij zijn ervaringen tijdens de Eerste Golfoorlog uit de doeken doet. We zien operaties Desert Storm en Desert Shield vanuit de ogen van een jonge Amerikaanse scherpschutter, die tegelijk worstelt met de gedachte dat zijn vriendin hem aan het thuisfront zou kunnen bedriegen.

Oorlogsfilm (2005) van Sam Mendes met Jake Gyllenhaal, Jamie Foxx, Lucas Black, Peter Sarsgaard en John Krasinski.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top