De vijf beste films van 2020 volgens IMDb

Films | Het jaar is bijna om, en dat betekent: terugblikken op de voobije 12 maanden. Het coronavirus zorgde voor een kaalslag in het releaseschema van de grote filmstudio's, maar desalniettemin verschenen er in dit magere jaar enkele cinematografische pareltjes. Deze vijf filmtitels van 2020 worden het best beoordeeld op de bekende filmdatabase IMDb.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Soorarai Pottru: 8,7

Dit Bollywooddrama van regisseur Sudha Kongara, met onder meer Bollywoodster Paresh Rawal (foto), was een hit in India. De film werd verschillende keren uitgesteld in de postproductie en door corona, en verscheen uiteindelijk op 12 november op Amazon Prime. De film, in de Indiase taal Tamil, kreeg positieve kritieken van filmcritici, die de technische aspecten prezen. Ook het grote publiek kon 'Soorarai Pottru' (letterlijk vertaald: 'Prijs de dapperen') wel smaken, getuige de score van 8,7 op IMDb na meer dan 51.000 stemmen. 'Soorarai Pottru' is daarmee de best scorende film op IMDb van 2020.

De plot gaat als volgt: Nedumaaran is een voormalige kapitein van de luchtmacht, die een luchtvaartmaatschappij wil starten met vluchten die betaalbaar zijn voor iedereen. Hij is geïnspireerd door Paresh Goswami, de eigenaar van Jaz Airlines, die begon in de middenklasse en later zeer succesvol werd. Wanneer hij Paresh ontmoet, is Nedumaaran zeer teleurgesteld. Paresh ziet hem namelijk alleen als concurrent en wil zijn succes in de weg staan. Ondanks de stevige concurrentie zijn Nedumaaran en zijn kompanen vastbesloten hun droom te verwezenlijken.

Het script is deels gebaseerd op het leven van G. R. Gopinath, de stichter van de eerste Indiase lagekostenmaatschappij Simplifly Deccan.

Hamilton: 8,6

Deze Amerikaanse historische musicalfilm toont een live-opname van de gelijknamige Broadway-musical uit 2015. Die musical was geïnspireerd op de biografie van de historische Amerikaanse figuur Alexander Hamilton uit 2004, door de Amerikaanse schrijver Ron Chernow. 

'Hamilton' kreeg een wereldwijde release op het streamingplatform Disney+ op 3 juli 2020. Het werd de op één na meest gestreamde film van 2020 en werd door critici geprezen omwille van de visuals, acteerprestaties en regie. Lin-Manuel Miranda vertolkt de hoofdrol.
 
Alexander Hamilton was een weeskind en immigrant uit het Caraïbische eiland Nevis. In het eerste bedrijf van de musical komt Hamilton aan in het New York City van 1776. Hij gaat aan de slag in het leger als kamphulp van generaal George Washington tijdens de Amerikaanse Revolutie. Ook zijn relatie en huwelijk met Eliza Schuyler komt aan bod. Het tweede bedrijf draait rond de na-oorlogse carrière van Hamilton als de eerste minister van Financiën van de Verenigde Staten. Ook zijn affaire met Maria Reynolds, de dood van zijn zoon Philip en uiteindelijk zijn eigen dood in 1804 na een duel met toenmalig vicepresident Aaron Burr – de culminatie van een jarenlange vete tussen beide heren – passeren de revue.

Soul: 8,2

Op de valreep loste Pixar nog een juweeltje om 2020 toch iet of wat in schoonheid af te sluiten. Een bioscooprelease zat er door de coronapandemie niet in, en dus verscheen 'Soul' op 25 december op streamingdienst Disney+. Critici waren enthousiast over de animatiefilm met de stemmen van Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton en Rachel House. De Morgen schreef: "'Soul' combineert kwieke animatie met humor en filosofie. Een pracht van een kerstcadeau, al had het nog meer glans gehad op het grote scherm." De animatiefilm sloot dit jaar de 47ste editie van Film Fest Gent af.

'Soul' gaat over een muziekleraar (stem van Jamie Foxx) die ervan droomt om jazzmuzikant te worden. Vlak voor hij zijn eerste grote optreden heeft, krijgt hij een ongeluk waardoor zijn ziel wordt gescheiden van zijn lichaam. Hij komt in een tussenwereld terecht, en moet terug zien te keren naar de aarde voor het te laat is.

'Soul' is na 62.000 stemmen de op twee na hoogst beoordeelde film van 2020 op IMDb.
 

Dil Bechara: 7,9

Dit romantisch drama (letterlijk vertaald: Het Hopeloze Hart) is de tweede Bollywoodfilm in dit lijstje. Regisseur Mukesh Chhabra maakte met deze coming-of-age-film zijn regiedebuut. De film is gebaseerd op de bestseller 'The Fault in Our Stars' uit 2012 van auteur John Green. De hoofdrollen van terminale kankerpatiënten zijn voor Sushant Singh Rajput (foto) en Sanjana Sanghi.

Fox Star Studios verwierf de rechten voor een filmbewerking in 2014. De release werd uitgesteld door het coronavirus en de zelfdoding van hoofdacteur Sushant Singh Rajput op 14 juni 2020. Op 24 juli kreeg de film uiteindelijk een release op de Indiase streamingdienst Disney+ Hotstar.

Om Rajput te eren werd de film ook toegankelijk gemaakt voor niet-abonnees in India en bepaalde andere landen waar de streamingdienst actief is. Na 110.000 stemmen is 'Dil Bechara' de vierde hoogst beoordeelde film van 2020.

The Trial of the Chicago 7: 7,8

Aaron Sorkins nieuwste worp verscheen op 16 oktober op Netflix. Het historisch rechtbankendrama vertelt het verhaal van een van de meest ophefmakende rechtszaken in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Zeven (in eerste instantie acht) vaandeldragers van het anti-Vietnamoorlogprotest staan er terecht voor de rellen die in 1968 tijdens de Democratische conventie in Chicago plaatsvinden. Omwille van de onpopulaire beslissingen van Lyndon B. Johnson, die alsmaar meer jonge Amerikanen naar het slachtveld in Zuidoost-Azië uitstuurde, zetten Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines en Lee Weiner hun schouders onder een massaal protest dat zou uitmonden in zware rellen.
 
Uiteindelijk worden de 7, samen met Bobby Seale, de mede-oprichter van de Black Panther Party die niets met de anderen te maken heeft, gedagvaard door de net ingezworen regering van Nixon omdat ze zouden hebben samengezworen om de rellen te organiseren – dit terwijl sommigen onder hen elkaar van haar noch pluimen kennen.
 
De prent van Sorkin ('The West Wing', 'The Social Network') gaat prat op een cast om van te smullen. Onder meer Eddie Redmayne, Joseph Gordon-Levitt, Yahya Abdul-Mateen II en Sacha Baron Cohen (in een serieuze rol!) spelen de pannen van het dak en worden allemaal in meer of mindere mate getipt voor een Oscarnominatie. Bovendien zou de film de stempel van Sorkin niet dragen als hij niet bulkte van de epische, idealistische monologen.
 
Sorkin destilleert het politieke showproces, dat in totaal vijf maanden in beslag zou nemen, tot een beklijvend kijkstuk.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top