Potten met een prominente filmrol voor World Toilet Day

Films | Voor zowat alles bestaat intussen een toegewijde dag, en dus ook voor de onmisbare porseleinen pot. Vandaag is World Toilet Day, de dag waarop we ons eigen sanitair vieren, maar ook stilstaan bij het feit dat velen op onze aardkloot geen toegang hebben tot die vanzelfsprekende luxe. Wij eren alvast de vertegenwoordiging van het kleinste kamertje in deze legendarische filmscènes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jurassic Park

In deze legendarische scène zijn de dinosauriërs al uitgebroken in themapark ‘Jurassic Park’. Dr. Alan Grant (Sam Neill) en Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) leiden een T. rex af, richting een van de sanitaire voorzieningen in het park. Daar zit net een man op de pot. De muren van het hokje vallen weg, en de man komt vanop de porseleinen troon oog in oog te staan met het enorme monster. Zorgwekkend is de scène zeker, maar wij vragen ons ook af waarom de man zijn broek nog aan heeft. Als de film niet voor de uitvinding van de smartphone was ingeblikt, zouden we gezegd hebben dat hij alleen naar het kleinste kamertje ging om even door Instagram te scrollen.


Trainspotting

In deze scène in ‘Trainspotting’ duikt de heroïneverslaafde Renton kop vooruit in “het slechtste toilet in Schotland” om zijn drugs eruit te vissen. Alles ziet grijs van het vuil dat van de muren druipt, maar Renton is wanhopig en onder invloed, dus hij weet niet beter. Geen scène voor iemand met een zwakke maag, zou je denken, maar met een beetje surrealisme en een dromerige soundtrack wordt de duik van de verslaafde zowaar artistiek, en een symbool voor het dieptepunt en de uiteindelijke redding van Renton. Of hoe een toiletscène een betekenisvol stukje kunst kan worden.


The Karate Kid

Op het schoolfeest wil Daniel wraak nemen op de pestkop Johnny. Terwijl de als skelet verklede Johnny op het toilet wat wiet wil roken, hangt Daniel een waterslang boven hem. Hij zet de kraan open en de pestkop wordt kliedernat. En dat terwijl Daniel passend verkleed is als douche. Daniel krijgt de hele karateschool Cobra Kai achter zich aan en incasseert een pak rammel, maar dan komt Mr. Miyagi tussen. En die ontmoeting verandert de levens van Daniel en Johnny voorgoed, zoals we ook zien in de serie ‘Cobra Kai’.


Slumdog Millionaire

Misschien heeft regisseur Danny Boyle wel een zwak voor het kleinste kamertje, want net zoals ‘Trainspotting’ is ook deze film van zijn hand. Opnieuw vinden we er een symbolische, maar walgelijke toiletscène in terug. De vijf jaar oude Jamal zit op het toilet wanneer de helikopter van zijn filmidool overvliegt en landt. Zijn broer Salim heeft een eitje met hem te pellen en blokkeert de uitgang, dus Jamal moet een duikje wagen om zijn Bollywoodheld te ontmoeten. En zijn onversaagdheid loont!
 
De scène toont in de film aan hoe Jamal bereid is om (letterlijk) door het slijk te gaan om zijn doelen te bereiken, en hoe Salim het geld liever ziet dan zijn broer. Tegelijk legt de scène ook de vinger op de wonde, want op veel plaatsen in India zijn sanitaire voorzieningen nog helemaal niet vanzelfsprekend. Laat dat net het onderwerp zijn dat de VN aansnijdt met World Toilet Day.

Lethal Weapon 2

Ook voor een geharde politieman is de roep van de natuur onvermijdelijk. Maar wat Roger Murtaugh pas te laat beseft, is dat iemand een bom in zijn badkamer heeft geïnstalleerd. Zodra hij opstaat van zijn witte troon, zal de hele boel ontploffen. Hij blijft twaalf uur lang zitten, terwijl het explosieventeam van de LAPD een oplossing zoekt. Hij heeft uiteindelijk twee seconden om, samen met zijn partner, in het bad te duiken en een beschermend deken over zich te trekken. De spanning, de kameraadschappelijke humor, de explosie en de het watercloset dat op een politiewagen valt, dat alles maakt de scène onvergetelijk. Wat een film allemaal kan doen met de meest menselijke noden…


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top