'La Grande Vadrouille' op VTM4: de beste films met Louis de Funès

Films | Vanavond om 20u40 zendt VTM4 de Franse komedieklassieker 'La Grande Vadrouille' uit, met Louis de Funès in een glansrol. De Franse komiek stond in de jaren 60 en 70 garant voor kassucces en was één van de grootste filmsterren ooit bij onze zuiderburen. Proximus Pickx zet zijn beste acteerprestaties op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Le Grand Restaurant

In deze komische thriller uit 1966 vertolkt De Funès de rol van monsieur Septime, de eigenaar van het beroemde Parijse sterrenrestaurant 'Grand Restaurant'. De man heeft een januskop - tegen zijn klanten is hij de vriendelijkheid zelve, maar zijn personeel behandelt hij als zijn voetveeg. Wanneer een belangrijke Zuid-Amerikaanse politicus verdwijnt in zijn restaurant tijdens een diner, wordt Septime als de hoofdverdachte beschouwd.

Hoewel het succes van de film in de bioscopen iets minder was dan 'La Grande Vadrouille' trok 'Le Grand Restaurant' nog steeds 3,8 miljoen kijklustigen. Eén van de meest memorabele scènes uit de film vindt plaats wanneer een Fransman, een Italiaan en een Duitser aan Septime vragen hoe hij zijn aardappelpuree maakt. Septime legt het recept gewillig uit terwijl een kandelaar een slagschaduw op zijn gezicht werpt, waardoor hij de allures van Adolf Hitler krijgt.
 

Les Aventures de Rabbi Jacob

In deze Frans-Italiaanse komedie uit 1973 kruipt De Funès in de huid van verschillende personages. Eerst speelt hij Victor Pivert, een zakenman die betrokken raakt bij een mislukte aanslag op een Arabische revolutionair. Om te ontsnappen verkleden Pivert en zijn metgezel zich als een rabbi en zijn partner.

Volgens critici blijft 'Les Aventures de Rabbi Jacob' een van zijn beste werken. De Funès zet met Victor Pivert een xenofoob, antisemitisch typetje neer dat door omstandigheden aan den lijve ondervindt wat racisme en antisemitisme is. De scène waarin De Funès een Joodse dans weggeeft blijft memorabel.
 

Le Gendarme de Saint-Tropez

Wie kent niet het typetje van de kolerieke gendarme Ludovic Cruchot die in Saint-Tropez probeert om de orde te bewaren? In de film uit 1964 krijgt Cruchot de opdracht om een groep nudisten te verjagen van de Zuid-Franse stranden. Even later stuit hij plots op een geroofd schilderij en wordt hij ontvoerd.
 
Weinigen hadden kunnen vermoeden dat een film over een kleine gendarme uit Saint-Tropez zo'n groot succes zou worden. Ook voor De Funès was het  een verrassing dat hij pas definitief zou doorbreken door 'Le Gendarme de Saint-Tropez'. De film uit 1964 blijft tientallen jaren later nog een vaste waarde in de Franse cinema. Er werden vijf vervolgfilms gemaakt. Hier kan je alvast de aankomst van gendarme Cruchot in Saint-Tropez herbeleven.
 

Le Corniaud

'Le Corniaud' is een Frans-Italiaanse komedie uit 1965, met Bourvil en Louis de Funès in de hoofdrollen. In België werd de film uitgebracht onder de titel 'De Snul'. De film is eigenlijk een roadmovie en speelt zich af in steden als Parijs, Rome, Napels, Pisa, Carcassonne en Bordeaux. Ook wordt door Toscane en Côte d'Azur gereisd.
 
Het verhaal draait rond Antoine Maréchal (Bourvil), die in Parijs woont en op vakantie vertrekt naar Italië. Hij is nog maar net weggereden of zijn Citroën 2CV raakt al total loss door een ongeluk waar de Bentley van Léopold Saroyan (Louis de Funès) bij betrokken is. De rijke Saroyan stelt als vergoeding voor dat Maréchal met een Caravelle naar Napels vliegt. Daar staat een Cadillac van een relatie klaar, die Maréchal mag overbrengen naar Bordeaux. Vervolgens zal de Cadillac naar Miami worden verscheept. Maréchal gaat op het aanbod in. In werkelijkheid is Saroyan de leider van een criminele organisatie. Zonder dat Maréchal het weet, is de Cadillac gevuld met smokkelwaar zoals drugs, gestolen goud, juwelen en een grote diamant...
 
De film is deels gebaseerd op waargebeurde feiten. Enkele jaren eerder was Jacques Angelvin, presentator van het Franse televisieprogramma 'Paris-Club', opgepakt in de Verenigde Staten, in het kader van de strijd tegen de French Connection. In de Buick die hij bestuurde was meer dan 50 kilo aan heroïne de Verenigde Staten binnengesmokkeld.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top