‘You'll Never Walk Alone’: geschiedenis van een mythische evergreen

Sport | Het mythische ‘You'll Never Walk Alone’ viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. Voordat het lied de hymne van FC Liverpool en vele andere voetbalclubs werd, weerklonk het beroemdste der supportersliederen op de planken van Broadway.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het lied werd een eerste keer op papier gezet door Richard Rodgers en Oscar Hammerstein voor de muzikale komedie ‘Carousel’ in 1945. De hoofdrolspeelster van het verhaal biedt zo troost aan haar nicht, wiens partner zich van het leven beroofd heeft. Destijds kende het lied enig succes. De Tweede Wereldoorlog was nog niet afgelopen, en de tekst van het lied – vol hoop en een oproep om de moed erin te houden – was een hart onder de riem voor tal van mensen wiens dierbaren aan het front vochten.
 
Grosso modo twintig jaar later, in 1963, steekt het lied de grote plas over om herwerkt te worden door één van de grootste Britse groepen van dat moment, Gerry and the Pacemakers. Hun thuisbasis was Liverpool. Tal van grote artiesten namen het lied onder handen, waaronder Frank Sinatra, Nina Simone, Elvis Presley, Ray Charles, Johnny Cash, Aretha Franklin en Paul McCartney, maar de versie van Gerry and the Pacemakers zou zich het meest in het collectieve geheugen nestelen. Hun versie zou ook buiten Groot-Brittannië succes oogsten en groeide dankzij het voetbal uit tot een internationale hymne.
 

Ultieme supporterslied

De speaker van FC Liverpool had de gewoonte om de beste songs van het moment door de stadionspeakers te knallen, en nam zich op een dag voor om de nieuwe hit van de lokale band door Anfield te doen weergalmen. De supporters adopteerden het lied in een mum van tijd en doopten het tot de nieuwe clubhymne.
 
De krachtige melodie, die bol staat van de emotie, en de bemoedigende tekst – die simpel te onthouden en mee te zingen is – maakt het lied tot één van de meest verenigende hymnes ter wereld. Het lied weerklinkt op hetzelfde luide volume unisono door duizenden kelen in zowel goede als slechte tijden. Al snel adopteerden andere voetbalclubs de song. Zo rolde het lied enkele jaren na Liverpool van de tribunes bij Celtic Glasgow, en sinds kort is de hymne ook te horen bij Borussia Dortmund, Club Brugge en Feyenoord Rotterdam.

Onsterfelijk

Maar de tonen van ‘You'll Never Walk Alone’ zijn niet enkel bestemd voor voetbalstadions. Het lied wordt dikwijls bovengehaald bij herdenkingen van rampen of bij vieringen van grote evenementen. In 2001 zette Barbara Streisand de hymne in op de Emmy Awards, om de 2.977 slachtoffers van de aanslagen van 11 september te huldigen. Acht jaar later zong Renée Fleming het lied bij de inauguratie van Barack Obama als de nieuwe Amerikaanse president.
 
Enkele maanden geleden werd de hit op alle Europese radiostations gedraaid om klokslag 8u45, als teken van samenhorigheid in coronatijden en ter ondersteuning van iedereen die werkzaam is in de zorgsector. Een nieuw bewijs van het universele karakter van deze onsterfelijke hymne, die ongetwijfeld tot in de eeuwigheid gedraaid zal worden…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top