One day, one goal: pareltje van Özil trekt Duitsland over de streep tegen Ghana

Sport | Onze terugkerende rubriek One day, one goal kent ongetwijfeld geen geheimen meer voor je. In het rijke voetbalarchief stoten we vandaag op Mesut Özil. De Duitse spelmaker zou in zijn carrière 23 keer scoren voor die Mannschaft. Eentje daarvan viel te bewonderen in het groepsfaseduel tegen Ghana op het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waar Duitsland ook aantreedt, het buurland van België wordt steevast gerekend tot een favoriet op de eindzege. Zo ook in 2010, toen Duitsland op het WK werd ingedeeld in groep D met Ghana, Australië en Servië. Geen vuiltje aan de lucht in de opener tegen Australië, waar Duitsland gehakt maakte van de Australiërs met 4-0 cijfers. Maar in het tweede duel verslikten de Duitsers zich tegen Servië. Een 0-1 verlies was het verdict.

In de laatste partij van de groepsfase wachtte revelatie Ghana. Een zege was broodnodig om niet voor de eerste keer in de geschiedenis van het WK voetbal te sneuvelen in de groepsfase.

Primeur

Zonder topschutter Miroslav Klose, die in het vorige duel met Servië rood pakte, zocht Duitsland naar goals tegen Ghana in het Soccer City Stadion van Johannesburg waar de vuvuzela’s de plak zwaaiden. De partij kende een mooie primeur: met Kevin-Prince Boateng voor Ghana en Jerome Boateng voor Duitsland stonden twee halfbroers voor het eerst tegenover elkaar op een WK.

De Duitsers domineerden, maar kwamen toch een paar keer met de schrik vrij in de eerste helft. Een poging van Asamoah Gyan werd van de lijn gehaald door aanvoerder Philipp Lahm. Ook Duitsland kreeg een dot van een kans, maar Mesut Özil kon oog in oog met Ghana-doelman Richard Kingson niet scoren. Een evenwichtige eerste helft eindigde op 0-0.

Maar in de tweede helft zou de dan 21-jarige Özil zijn foutje rechtzetten. Exact op het uur kreeg hij na een aanval op de rechterkant de bal toegespeeld aan de rand van het zestienmetergebied, na een pass van de naar binnen geknepen Thomas Müller. Özil kreeg in het kleine halve maantje de tijd om de bal met links te controleren. De bal stuiterde vervolgens net genoeg op om het leer lekker op de wreef te nemen. Met een schicht in de verste hoek zette hij Duitsland op een 1-0 voorsprong. Het zou zijn enige goal op dit WK worden.

Enkel wereldkampioen Spanje te sterk

De Duitsers hielden die krappe voorsprong vast en eindigden alsnog als groepswinnaar. Ghana stootte dankzij een beter doelpuntensaldo mee door naar de tweede ronde.

Daarin zouden de Duitsers echt indrukwekkend voor de dag komen. Vervolgens elimineerde die Mannschaft Engeland met 4-1 en Argentinië met 4-0, om in de halve finales te sneuvelen tegen de latere wereldkampioen Spanje. Uiteindelijk zou Duitsland nog de troostfinale om de derde plek winnen tegen Uruguay. Thomas Müller kroonde zich mede tot topschutter van het toernooi met vijf goals.

De Ghanezen zouden in de achtste finales als enige Afrikaanse land overblijven. Zij moesten de Afrikaanse eer hoog houden op het eerste WK ooit op Afrikaanse bodem. En dat lukte The Black Stars nog ook. In de achtste finales werden de Verenigde Staten naar huis gestuurd. Pas in de kwartfinales sneuvelde Ghana na penalty’s tegen Uruguay. De partij leverde een van de meest bizarre momenten van het toernooi op, met Luis Suarez die in de laatste seconden een bal uit het Uruguyaanse doel hield met zijn handen. In de penalty daarop miste Gyan dé kans om Ghana naar de halve finales te loodsen.

Bekijk hieronder de goal van Mesut Özil die Duitsland groepswinst bezorgde op het WK van 2010.

Fan van deze reeks? Lees dan hier ons vorige verhaal.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top