World Freedom Day: De Berlijnse Muur op het witte doek

Films | Op 9 november, 31 jaar geleden, viel de Berlijnse Muur. De DDR kondigde onverwacht de opening van de grenzen aan, waardoor veel Oost-Duitsers de grens overstaken naar het Westen. In 2001 riep president George W. Bush de datum uit tot ‘World Freedom Day’, zodat de val van de Berlijnse muur nooit vergeten zou worden. De filmwereld haalde alvast veel inspiratie uit deze historische gebeurtenis en Proximus Pickx heeft daar een paar voorbeelden van.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Good Bye, Lenin! (2003)

In deze film raakt de moeder van Alex (Daniel Brühl) in coma, net voor de val van de Muur. Wanneer ze acht maanden later terug wakker wordt, is Berlijn volledig veranderd en is het Westen overal aanwezig. Om zijn moeder niet te hard te laten schrikken, besluit de jonge Berlijner alles in het werk te stellen om de communistische sfeer te herscheppen. De situaties zijn komisch en laten zien hoe het leven van de Oost-Duitsers in enkele maanden na de val van de Muur ingrijpend is veranderd.

Lord of War (2005)

Hier is de Muur niet echt het hoofdonderwerp van de film. In ‘Lord of War’ speelt Nicolas Cage een wapenhandelaar die op een bepaald moment in zijn carrière zal profiteren van de val van de Muur om zijn bedrijf met een ongelooflijke snelheid te ontwikkelen. De film laat zien hoe, net als bij het einde van de Berlijnse Muur, het communistische regime ineenstortte, waardoor een vacuüm ontstond dat kon worden uitgebuit.

Das Leben der Anderen (2006)

Begin jaren tachtig was de Muur nog waterdicht en regeerde het communistische regime nog met een ijzeren vuist over Oost-Duitsland. Het bespioneren van de bevolking en zeker van de intellectuelen was dagelijkse kost. Maar wanneer geheim agent Wiesler actrice Christa-Maria Sieland en haar man Georges Dreyman in de gaten moet beginnen houden, verloopt niet alles meer volgens plan...

Atomic Blonde (2017)

Terwijl de Muur zich op de val voorbereidt, stuurt de Britse inlichtingendienst, MI6, een spion naar Berlijn om waardevolle documenten op te halen. Actie en spionage kenmerken deze film die een intrigerende jaren tachtigsfeer over zich heeft. Charlize Theron gebruikt haar charmes en haar talenten als moordenaar om haar doelen te bereiken.

The Tunnel (2001)

In 1961, toen Oost-Duitsland begon met de bouw van de muur, ontstond er paniek. De bewoners weten dat ze in de val zullen lopen. Sommigen besluiten daarom te vluchten en dat doet ook hoofdpersonage Harry Melchior. Hij belooft echter aan zijn zus dat als het hem lukt om te ontsnappen, hij terug zal komen om haar te halen. In 1962 bouwt hij samen met andere vluchters een tunnel om de evacuatie mogelijk te maken. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten.  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top